Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's - Αναβαθμίζει σε σταθερό το outlook της Ιταλίας, παρά την αλλαγή στον πρωθυπουργικό θώκο - Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Βaa2

Moody's - Αναβαθμίζει σε σταθερό το outlook της Ιταλίας, παρά την αλλαγή στον πρωθυπουργικό θώκο - Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Βaa2
Η παραίτηση του E. Letta δεν μεταβάλλει τις εκτιμήσεις για την πορεία της ιταλικής οικονομίας
Στην αναβάθμιση του outlook της Ιταλίας, σε σταθερό, από αρνητικό προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, παρά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της χώρας, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού E. Letta και την αντικατάστασή του από τον Μatteo Renzi.
Tαυτόχρονα, η Moody's διατηρεί αμετάβλητη τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 για την πιστοληπτική ικανότητα της ιταλικής οικονομίας, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη στο Prime-2.
Όπως υποστηρίζει ο οίκος, στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, η παραίτηση του πρωθυπουργού E. Letta και η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της χώρας δεν μεταβάλλουν τις προσδοκίες για την πορεία και τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας.
"Η σημερινή παραίτηση του πρωθυπουργού Enrico Letta και η αντικατάστασή του από τον Matteo Renzi δεν επηρεάζουν τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας", εξηγεί χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.
Η Moody's τοποθετεί στο +0,9% του ΑΕΠ το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ενώ διευκρινίζει πως η συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ωφελήσει περαιτέρω την ιταλική οικονομία.
Παράλληλα, προβλέπει σταδιακή υποχώρηση του δημοσίου χρέους της Ιταλίας ήδη από το τρέχον έτος, 2014.
Για την απόφασή της να αναβαθμίσει σε σταθερό το outlook της Ιταλίας, η Moody's επικαλείται τη χρηματοπιστωτική ισχύ της χώρας, καθώς και τους περιορισμένους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η οικονομία της.
"Η Μοοdy's θα εξετάσει σοβαρά την πιθανότητα αναβάθμισης της αξιολόγησης της Ιταλίας αν υπάρξει ουσιαστική ισχυροποίηση της οικονομίας και της ανάπτυξης, μέσω της επιτυχούς εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας της χώρας", σπεύδει να προαναγγείλλει ο οίκος.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Moody's επισημαίνει πως ο κίνδυνος για ενδεχόμενη κρατική στήριξη των ιταλικών τραπεζών έχει σημαντικά περιοριστεί. Τέλος, περιορισμένη κρίνει και την πιθανότητα ιταλικής χρηματοδότησης του μόνιμου μηχανισμού της ΕΕ, του ESM, με στόχο την παροχή bailout σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης