Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco - Μεταξύ 1% και 1,5% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014 – Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν…

tags :
Pimco - Μεταξύ 1% και 1,5% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014 – Ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν…
Μεταξύ 0,75% και 1,25% ο πληθωρισμός
Δύο παράγοντες - ο αποπληθωρισμός και οι «σφιχτές» πιστωτικές συνθήκες - συνιστούν «βαρίδι» στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Τα άνωθεν επισημαίνει η Pimco, αναφερθείσα στο οικονομικό outlook της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον Andrew Balls, επικεφαλής του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου, το βασικό σενάριο για την Ευρωζώνη κάνει λόγο για ανάπτυξη μεταξύ 1% και 1,5%.
Το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα έχει καταγράψει σημαντική βελτίωση, με την Pimco να αναμένει μία ήπια ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, οι πιστωτικές συνθήκες παραμένοντας «σφιχτές», συνιστούν βαρίδι για την περαιτέρω ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Pimco, τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με τα «κόκκινα» δάνεια έχουν σταθεροποιηθεί, γεγονός που σηματοδοτεί τη μελλοντική βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών. Η Ευρωζώνη ενδέχεται να επωφεληθεί και από την βελτίωση της καταναλωτικής ζήτησης.
 Παρ’ όλα αυτά, η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη. Οι καθοδικοί κίνδυνοι για το outlook της ανάπτυξης αντανακλώνται τόσο στις πιστωτικές συνθήκες όσο και στην δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα ακόμη σημείο άξιο προσοχής, συνιστά η αποδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Pimco αναμένεται σε βάθος έτους, να κυμανθεί μεταξύ 0,75% και 1,25%.  Η ανεργία παράλληλα, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω του 12%.



Γερμανία εναντίον… όλων!
Η Pimco απορρίπτει το δίπολο «πυρήνα» και περιφέρειας και υιοθετεί το δίπολο Γερμανία και… όλοι οι υπόλοιποι! Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, η Γερμανία διαθέτει την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Το 2015 η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω, στο 2% έναντι 1% της Γαλλίας και +0,5% της Ιταλίας.
Παρ’ όλες της διαφορές, οι χώρες της περιφέρειας έχουν καταγράψει αξιοσημείωτη βελτίωση, τόσο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όσο και στην ανταγωνιστικότητα των μισθών.
Εν κατακλείδι, η Pimco συμπεραίνει πως η ευρωπαϊκή κρίση έχει απολέσει την οξύτητά της. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς η εμπιστοσύνη σε θεσμούς και κυβερνήσεις δεν χαίρει σταθερότητας.

Οι… συμβουλές προς την ΕΚΤ
Η Pimco προτρέπει την ΕΚΤ να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, παρ’ ότι κατανοεί πως η κεντρικής τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Οι εξαιρετικά υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις αφήνουν περιορισμένο περιθώριο δράσης.
Παράλληλα, η Pimco συνιστά στον Mario Draghi να είναι εξαιρετικά προσεκτικός, καθώς «καραδοκούν» τα… εξω-ευρωπαϊκά σοκ! Ο κίνδυνος μίας κρίσης, ανάλογης αυτής των αναδυόμενων αγορών, ενδέχεται να επηρεάσει την ευάλωτη ευρωπαϊκή οικονομία.
Τέλος, καλεί την ΕΚΤ να αξιοποιήσει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, προκειμένου να αποκλιμακώσει τις «σφιχτές» πιστωτικές συνθήκες και να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης