Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μοοdy's - Κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα - Εκτός σεναρίων το Grexit

Μοοdy's - Κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα - Εκτός σεναρίων το Grexit
Ο οίκος αξιολογεί με Caa3 και σταθερό outlook την Ελλάδα
Κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα διαβλέπει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, γεγονός που αν συμβεί θα καταστήσει ακόμη πιο περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τη συνέχιση ή μη της βοήθειας.
"Τυχόν διεξαγωγή πρώωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα θα περιπλέξει τη στήριξη που λαμβάνει η χώρα από τους πιστωτές της", διαμηνύουν οι αναλυτές της Moody's, σε ειδική έκθεσή τους για την Ευρωζώνη, υπό τον τίτλο "Sovereign Outlook: Εuroarea - Stabilising credit trends, no return to pre-crisis rating levels in sight".
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο κίνδυνος για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που υποβαθμίζει τους φόβους για το ξέσπασμα ενός συστημικού σοκ στην Ευρωζώνη.
Η Moody's αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει καταγράψει πρόοδο στην κατεύθυνση εφαρμογής καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όπως σημειώνει, η Αθήνα έχει προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και σε άλλους τομείς, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της συστήματος και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
Υπενθυμίζεται εδώ πως ο οίκος αξιολογεί με Caa3 και σταθερό outlook την Ελλάδα.

Σταθεροποιούνται οι αξιολογήσεις στην Ευρωζώνη
Αποτιμώντας την εικόνα που παρουσιάζουν οι αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών στην τρέχουσα συγκυρία, ο οίκος διαπιστώνει πως από το σύνολο των 18 χωρών της Ευρωζώνης, οι 13 χώρες διαθέτουν σταθερό outlook.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που αντανακλά αυτόματα τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και τη μείωση των πιέσεων στην Ευρωζώνη.
Η Moody's κρίνει επιτακτική την ανάγκη για συνέχιση υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απ' άκρη σ' άκρη στην Ευρωζώνη, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ώστε να ανοίξει, κατ' επέκταση, ο δρόμος για αναβαθμίσεις.

Τα επιτεύγματα της Ευρωζώνης
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Μοοdy's, στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, οι αξιολογήσεις που έχουν δοθεί για τις ευρωπαϊκές χώρες αντανακλούν:
- Τη σταδιακή σταθεροποίηση των πιστωτικών συνθηκών σε εθνικό επίπεδο
- Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής
- Την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην κατεύθυνση προώθησης φιλόδοξων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων
- Τη μείωση των πιέσεων σε επίπεδο ρευστότητας

Οι προκλήσεις που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία
Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις.
Όπως τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών - τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων, όσο και σε επίπεδο τραπεζών - δεν πρέπει να σταματήσει.
Ειδική αναφορά κάνει επίσης στην ανάγκη μείωσης του ιδιωτικού χρέους, ενώ δεν διστάζει να διαμηνύσει πως σε επίπεδο κρατών, η οικονομική ανάκαμψη παραμένει ακόμη εξαιρετικά αργή.
Όπως επισημαίνει η Moody's, η επιστροφή μιας χώρας στην ανάπτυξη δεν βελτιώνει αυτόματα την πιστοληπτική της ικανότητα.
Οι οικονομικές ανισορροπίες πρέπει να μειωθούν, μέσω της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο μπορεί να απαιτηθούν αρκετά χρόνια, προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις αυτές να αποδώσουν καρπούς.

Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού
Τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους σε συνάρτηση με την ήπια ανάπτυξη καθιστούν ευάλωτη σε πιθανά σοκ την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ένας από τους μεγαλύτερους κίνδυνους είναι και η εμφάνιση του αποπληθωρισμού.
Όπως υποστηρίζει η Moody's, η πιθανότητα μετάδοσης των αποπληθωριστικών πιέσεων - από τις χώρες της περιφέρειας στο σύνολο της Ευρωζώνης - είναι ορατή. Αν η Ευρωζώνη εισέλθει σε τροχιά αποπληθωρισμού, τότε θα είναι δύσκολο για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Τότε, το οικονομικό στρες θα επιστρέψει στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης σπεύδει να διευκρινίσει πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δεν αποτελεί το βασικό του σενάριο για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.
Στον αντίποδα προβλέπει μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού για μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, με άμεσες συνέπειες την αύξηση του δημοσίου χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης