Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco – Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους το μεγαλύτερο «στοίχημα» της Ευρωζώνης

Pimco – Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους το μεγαλύτερο «στοίχημα» της Ευρωζώνης
Mείζον πρόβλημα και ο αποπληθωρισμός
Σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού χρέους όσο και για τον αποπληθωρισμό διατρέχει η Ευρωζώνη, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Pimco.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Pimco αναμένονται αξιοσημείωτες πιέσεις τόσο στην ανάπτυξη και κατ΄ επέκταση στο ευρωπαϊκό χρέος, όσο και στον πληθωρισμό.
Όντας σε πλήρη διάσταση με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η Pimco εκτιμά πως οι πληθωριστικές πιέσεις το 2014 θα είναι εντελώς εξασθενημένες στην Ευρωζώνη, γεγονός που προαναγγέλλεται από τέσσερις σημαντικούς παράγοντες:
1. Οι αποπληθωριστικές πιέσεις έχουν επεκταθεί σε όλη την Ευρωζώνη. Πλέον, όλα τα κράτη – μέλη συνεισφέρουν στις χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις. Το φαινόμενο δεν αποδίδεται μόνο στην εσωτερική υποτίμηση που λαμβάνει χώρα στις υπό διάσωση χώρες, αλλά και στις χώρες του πυρήνα. Ενδεικτικά, οι χώρες του «σκληρού» πυρήνα συμβάλλουν στον πληθωρισμό με το μέγεθος του 0,6% όταν μάλιστα, ο συνολικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 0,7%.
2. Οι κεφαλαιακές εκροές από τις αναδυόμενες αγορές συνέβαλαν στην αποσταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών, δημιουργώντας πρόσθετα αποπληθωριστικά εμπόδια για την Ευρωζώνη. Αν και το ευρωπαϊκό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, η αδύναμη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές και η εξασθένηση των αναδυόμενων νομισμάτων προλογίζουν την ενδυνάμωση των αποπληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.
3. Ένας ακόμα καταλυτικός παράγοντας συνιστά η επέκταση της Ευρώπης προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού των προαναφερθέντων χωρών θα μετακινηθεί προς τις υπόλοιπες χώρες της ένωσης, γεγονός που θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο εργατικό κόστος, καθιστώντας την αγορά εργασίας αρκετά «φθηνή» και ευέλικτη.
4. Στην ΕΚΤ δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην επίτευξη ανάπτυξης και στην βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού χρέους, παρά στην διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Ξεκάθαρα, ο πληθωρισμός συνιστά ζήτημα δεύτερες «διαλογής» για την κεντρική τράπεζα.

Βιωσιμότητα χρέους και… πληθωρισμός
Η εξαιρετικά ήπια ανάπτυξη της Ευρωζώνης συνιστά μέγα πρόκληση για τους δανειζόμενες χώρες, οι οποίοι καλούνται συνεχώς να αντεπεξέρχονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Υπό συνθήκες αδύναμης ανάκαμψης και υψηλού χρέους, εύλογα δύναται να αναδυθεί μία νέα ευρωπαϊκή κρίση – χρέους.
Η βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί το συνδυασμό χαμηλών επιτοκίων, πρωτογενών πλεονασμάτων και επαρκούς ανάπτυξης.
Επομένως, εάν η ανάπτυξη δεν είναι υψηλή, τότε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα υψηλά ευρωπαϊκά κρατικά χρέη υποσκάπτεται διαρκώς…

Πρώτη ενημέρωση: 07:37, Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης