Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch - Μακρά περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές

BofA  Merrill Lynch - Μακρά περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Απίθανο το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει με μεγάλη διαφορά τις ευρωεκλογές
Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία δίνει η Bank of America Merrill Lynch στις προσεχείς ευρωεκλογές για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι θα ανοίξουν μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας η οποία θα κορυφωθεί το Μάρτιο του 2015, όταν δηλαδή η ελληνική Βουλή θα κληθεί να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στη σημερινή 20σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Greece: investment opportunities and risks" (Ελλάδα: επενδυτικές ευκαιρίες και κίνδυνοι), η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα ήταν αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρων εθνικών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, οι οποίες πιστεύει ότι θα ληφθούν ως αρνητική εξέλιξη από την αγορά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και, ενδεχομένως, στην περαιτέρω καθυστέρηση για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους (OSI - συμμετοχή επίσημου τομέα στην ελάφρυνση του χρέους).
Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να εξελιχθεί αν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με μεγάλη διαφορά.
Με βάση την επισκόπηση από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Βank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο.
Ποια όμως είναι τα σενάρια;
- Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με μεγάλη διαφορά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο, δεδομένης της πολύ ισχνής πλειοψηφία της στη Βουλή. Η Βank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι αυτό είναι απίθανο, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ ως επί το πλείστον εντός του περιθωρίου σφάλματος, δεν υπάρχει μέχρι τώρα σαφής νικητής.
Σημειώνει μάλιστα ότι οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν καλούς δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης για τα αποτελέσματα των εκλογών τα τελευταία χρόνια, λόγω της σημαντικής μετατόπισης που έχει πραγματοποιηθεί από την υποστήριξη των διαφόρων παλαιών και νέων κομμάτων.
- Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με ένα μικρό ποσοστό, η Βank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι η αγορά θα το λάβει αρνητικά, αλλά δεν θα υπάρξει κάποιο σοκ.
Μάλιστα, πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κερδίσει τις ευρωεκλογές με ένα μεγάλο ποσοστό για να έχει πιθανότητες να κερδίσει στις εθνικές εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα εκφράζει συνήθως την ψήφο διαμαρτυρίας του κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών.
- Εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει ακόμα και με ένα μικρό ποσοστό, το αποτέλεσμα θα γίνει δεκτή θετικά από την αγορά.
Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ενώ θα αφήσει να εννοηθεί ότι τα κυρίαρχα κόμματα είναι πιθανό να κερδίσουν και τις εθνικές εκλογές, όταν αυτές πραγματοποιηθούν.
Εάν το ΠΑΣΟΚ λάβει ποσοστό λιγότερο ή κοντά στο 3% στις εκλογές της ΕΕ, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να εκλέξει κανένα βουλευτή ούτε και στις εθνικές εκλογές.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την κυβέρνηση συνασπισμού σήμερα, επειδή ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποφασίσουν να ενταχθούν σε άλλα πολιτικά κινήματα για να επιβιώσουν πολιτικά.
Ωστόσο, η Ελιά είναι πολύ πάνω από το 3% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, πρέπει κάποιος επίσης να εξετάσει τις συνέπειες των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί να λάβουν χώρα τον Φεβρουάριο του 2015.
Η κυβέρνηση θα προτείνει έναν υποψήφιο για Πρόεδρο, τον Φεβρουάριο, ο οποίος θα πρέπει στη συνέχεια να εκλειγεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη των 2/3 του κοινοβουλευτικού σώματος για να εκλέξει πρόεδρο.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκληθούν εθνικές βουλευτικές εκλογές για να σχηματιστεί η Βουλή που θα εκλέξει τον πρόεδρο με απλή πλειοψηφία.
Δεδομένου ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει αρκετές ψήφους στη Βουλή, η Βank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το Μάρτιο, αμέσως μετά την αποτυχία να εκλέξει πρόεδρο, τον Φεβρουάριο (εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίξει τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας).
Ως εκ τούτου, τον Μάρτιο του 2015 πιθανότατα είναι η τελευταία ημερομηνία που μπορεί η Ελλάδα να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Εάν η Νέα Δημοκρατία χάσει στις ευρωεκλογές, και δεδομένου ότι η Βank of America Merrill Lynch υποψιάζεται ότι οι εθνικές εκλογές είναι πολύ πιθανόν να οριστούν για τις αρχές του επόμενου έτους, πιστεύει ότι η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο και μπορεί να δυσκολευτεί να εφαρμόσει τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχει μπροστά της.
Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα είναι, σε πρακτικό επίπεδο, σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.
Αν η κυβέρνηση συνασπισμού δεν επιβιώσει αό τις απώλειες στις εκλογές της ΕΕ, οι εθνικές εκλογές θα πρέπει πιθανότατα να πραγματοποιηθούν νωρίτερα, αυτό το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Διαφορετικά, μια δεύτερη εκλογική τον Μάρτιο του επόμενου έτους θα συμβάλει στην πολιτική αβεβαιότητα, καταλήγει η Βank of America Merrill Lynch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης