Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Αργεντινής, παρά την περίοδο χάριτος - Αβέβαιη η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων

Fitch: Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Αργεντινής, παρά την περίοδο χάριτος - Αβέβαιη η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων
Η περίοδος χάριτος λήγει στις 30 Ιουλίου
Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Αργεντινής, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη χώρα.
Όπως επισημαίνει η Fitch, η περίοδος χάριτος των 30 ημερών που εξασφάλισε η Αργεντινή για την αποπληρωμή του κουπονιού τίτλων που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο, αυξάνει την πιθανότητα μιας πιθανής χρεοκοπίας.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η περίοδος χάριτος λήγει στις 30 Ιουλίου.
Η Fitch αξιολογεί με CC την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα, γεγονός που αντανακλά ήδη πως υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας.
Όπως επίσης σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, έχει γνώση των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και των πιστωτών, ωστόσο επισημαίνει πως δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η επιτυχία των διαπραγματεύσεων αυτών.
Σύμφωνα με τη Fitch, αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό, τότε θα αυξηθεί ο κίνδυνος να μην κατορθώσει η χώρα να πληρώσει το κουπόνι, μόλις λήξει η περίοδος χάριτος. Τότε η πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα θα υποβαθμιστεί σε RD (Restricted Default - Περιορισμένη Χρεοκοπία).

Μέσω της κρατικής τράπεζας Nacion η αποπληρωμή ομολόγων, ύψους 539 εκ. δολ. - Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία
Την αλλαγή της τράπεζας, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η αποπληρωμή των κατόχων ομολόγων σχεδιάζει η Αργεντινή.
Έχοντας ως τελική προθεσμία την ερχόμενη Δευτέρα, η Αργεντινή καλείται να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 539 εκ. δολαρίων μέσω της τράπεζας Bank of New York Mellon. «Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της τράπεζας» αποκάλυψε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος. Εφόσον το άνωθεν σενάριο καταστεί πραγματικότητα, η αποπληρωμή των ομολόγων θα συντελεστεί μέσω της κρατικής Banco Nacion. Η αποπληρωμή αφορά ομόλογα, τα οποία αναδιαρθρώθηκαν το 2005 και το 2010.
Πέραν των 539 εκ. δολαρίων, η Αργεντινή καλείται να αποπληρώσει και τα hedge funds, τα οποία αρνήθηκαν να μετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουλίου, με το φάσμα της χρεοκοπίας να απειλεί για ακόμη μία φορά την λατινική χώρα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης