Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα άδυτα της Pimco - Παραμένει η ένταση έξι μήνες μετά την αποχώρηση El Erian

tags :
Στα άδυτα της Pimco - Παραμένει η ένταση έξι μήνες μετά την αποχώρηση El Erian
Την εγκαταλείπουν οι επενδυτές
Ήταν αρχές Ιουνίου όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Douglas Hodge, μιλούσε μπροστά σε εκατοντάδες υπαλλήλους του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, για το πάθος του Bill Gross για επενδύσεις.
«Πριν από 43 χρόνια ο Bill Gross ίδρυσε την Pimco με ένα όραμα, το οποίο ζούμε επί του παρόντος», τόνισε ο Hodge, με τον 70χρονο Gross, να στέκεται δίπλα του.
«Σου χρωστάμε τόσα πολλά. Σε ευχαριστούμε».
Κάπως έτσι ξεκινά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που «βουτά» στα άδυτα της Pimco και αποκαλύπτει την ένταση που εξακολουθεί να υπάρχει στους κόλπους του fund, μετά την αποχώρηση του Mohamed El-Erian.
Οι εργαζόμενοι επευφήμησαν τον Gross, τα δύο στελέχη έδωσαν τα χέρια, σχεδόν αγκαλιάστηκαν…
Ήταν μια επίδειξη θερμού κλίματος στον «κολοσσό» των ομολόγων, που είναι γνωστός για το περιβάλλον υψηλής πίεσης, καθώς και μια επίδειξη ενότητας, την ώρα που παρακολουθείται στενά η μετάβαση της ηγεσίας.
 
Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο….
Ωστόσο στο παρασκήνιο, η ένταση επιμένει πάνω από έξι μήνες τώρα, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Pimco, Mohamed El-Erian, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Σχεδόν τρις μήνες πριν, μια ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών εξέφρασε την ανησυχία της για τη συναναστροφή του Bill Gross με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προειδοποιώντας τον να σταματήσει τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις οποίες θεωρούσαν διχαστικές.
Ο Bill Gross, το πρόσωπο μιας εταιρείας που διαχειρίζεται 1.970.000 εκατ. δολ. έχει απειλήσει επανειλημμένως με παραίτηση, μετά την αναχώρηση του El-Erian. ακόμη και μετά την προειδοποίηση αυτή, όπως αναφέρουν οι πηγές.
 
Η βασική αιτία της έντασης
Η βασική αιτία της έντασης είναι το γεγονός ότι οι πελάτες εξακολουθούν να εγκαταλείπουν την Pimco.
Το Pimco Total Return fund, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, κατέγραψε επενδυτικές εκροές ύψους 4,5 δις. Δολ. Τον Ιούνιο.
Πρόκειται για τον 14ο διαδοχικό μήνα εκροών, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να ξεπεράσει τα δύο τρίτα των ανταγωνιστών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar.
Στο διάστημα αυτό, οι επενδυτές έχουν αποσύρει συνολικά 64 δις. δολ. από το fund, το οποίο διαχειρίζεται συνολικά 225 δις. δολ.
Και αυτό σε μια περίοδο που γενικά οι επενδυτές έκαναν τοποθετήσεις σε funds ομολόγων.
 
Συναδελφικά «μαχαιρώματα»
Έξι μήνες μετά την αποχώρηση του τότε CEO Mohamed El-Erian, η ένταση στους κόλπους του fund, δεν έχει αποκλιμακωθεί.
Ο Gross έχει εκφράσει την έντονη δυσφορία του για τη στρατηγική που ακολουθεί η Pimco και συγκεκριμένα έχει εγκαλέσει τον Hodge, ο οποίος εργάζεται στο fund από το 1989.
Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Bill Gross υπήρξε έντονα επικριτικός κατά του Hodge.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του πάντως είχε τονίσει ότι η φίρμα ενθαρρύνει τις έντονες λογομαχίες…
«Κανείς δεν φοβάται να πει τη γνώμη του. Φυσικά και υπήρξαν διαφωνίες σε διάστημα 40 ετών!».
Σε ανακοίνωσή του με ημερομηνία 7 Ιουλίου 2014, ο Gross εξηγεί ότι έφτασε στα πρόθυρα της παραίτησης πολλές φορές τα τελευταία επτά χρόνια.
Σε νέα του ανακοίνωση την Πέμπτη 10 Ιουλίου, ο Gross ξεκαθαρίζει ότι δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει την Pimco…
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης