Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Το Νούμερο 1 στοίχημα για την παγκόσμια οικονομία - Να μην υποκύψει στις στρεβλώσεις των κεντρικών τραπεζών

El-Erian: Το Νούμερο 1 στοίχημα για την παγκόσμια οικονομία - Να μην υποκύψει στις στρεβλώσεις των κεντρικών τραπεζών
Πολλές... βιομηχανίες του χρήματος θα είχαν καταρρεύσει εάν δεν υπήρχε η συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών
Για τη δημιουργία στρεβλώσεων κατηγορεί ανοιχτά τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη ο Mohamed El-Erian, πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz.
"Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η εξής: Η παγκόσμια οικονομία πρέπει να προχωρήσει μπροστά χωρίς τις στρεβλώσεις που δημιουργούν οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών", αναφέρει ο πρώην ισχυρός άντρας της Pimco, σε νέο του άρθρο στους Financial Times.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, οι κεντρικές τράπεζες θεωρούνται μεγάλη ευλογία για τη βιομηχανία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (asset management industry).
Οι κεντρικές τράπεζες βοήθησαν σημαντικά στην αποφυγή της πλήρους καταστροφής - στη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, συνέβαλαν στην άμεση ανάκαμψη των εταιρικών κερδών, ενώ έχουν στηρίξει με πάρα πολλούς τρόπους την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι δράσεις των κεντρικών τραπεζών δεν προκαλούν στρεβλώσεις.
Πολλές... βιομηχανίες του χρήματος θα είχαν πραγματικά καταρρεύσει εάν δεν υπήρχε η συντονισμένη παρέμβαση των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.
Όλα αυτά έγιναν ξεκάθαρα, το 2010, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η αμερικανική Fed και η Bank of England ανέλαβαν αυτόματα πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, προκειμένου να στηρίξουν την αμερικανική και βρετανική οικονομία, αντίστοιχα...
"Εδώ και αρκετό καιρό, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει δρέψει τα οφέλη από την άπλετη ρευστότητα που χορηγούν οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες. Όσο περισσότερη όμως ρευστότητα διοχετεύεται στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι...", προειδοποιεί ο Mohamed El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης