Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Soros:Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα ημιτελές ευρωπαϊκό project - Τι λέει για Σκοτία

Soros:Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα ημιτελές ευρωπαϊκό project - Τι λέει για Σκοτία
H Μ. Βρετανία χρειάζεται ενότητα, όχι άτακτη διάσπαση - Οι δεσμοί με Σκοτία και ΕΕ
Ηχηρό σήμα κινδύνου στέλνει στη Μ. Βρετανία ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής George Soros, εκφράζοντας την επιτακτική ανάγκη για περισσότερη ενότητα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας άτακτης διάσπασης, λόγω της πιθανής ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας.
"Η Μ. Βρετανία χρειάζεται μεγαλύτερη ενότητα, όχι μια άτακτη διάσπαση", υποστηρίζει ο διεθνούς φήμης δισεκατομμυριούχος.
Όπως επισημαίνει, η τρέχουσα συγκυρία θεωρείται η χειρότερη - και πλέον ακατάλληλη - χρονική στιγμή για τη Βρετανία να προχωρήσει σε ριζικές αποφάσεις, όπως:
- να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- να επιτρέψει την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα ημιτελές ευρωπαϊκό project, για το οποίο όμως τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν θυσιάσει μεγάλο μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας.
Το όραμα για μια Ευρώπη θα έπρεπε να είναι το εξής: Μια Ευρώπη ενωμένη που θα βασίζεται σε κοινές αξίες και κοινά ιδανικά.
Το όραμα αυτό όμως τίθεται σε κίνδυνο για πάρα πολλούς λόγους.
Ο πλέον προφανής - αλλά όχι ο μόνος - λόγος είναι ο ακήρυχτος πόλεμος της Ρωσίας προς την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα ο ακραίος εθνικισμός αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς στο εσωτερικό της Ευρώπης και των χωρών της.
Μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η στρατιωτική αναταραχή διαχέεται στο εσωτερικό της Ευρώπης. Έτσι δημιουργείται μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο τελείως διαφορετικών πόλων: Της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Της Ευρώπης του φιλελευθερισμού, της νομιμότητας και της διεθνούς διακυβέρνησης.
Της Ρωσίας του εθνικισμού και της θρησκείας.
Υπό το πρίσμα αυτό, η Μ. Βρετανία, ως μια τεράστια οικονομική δύναμη και ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, θα πρέπει να εμπλακεί στην υπόθεση αυτή και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής απάντησης στη ρωσική απειλή.
Ένα διαζύγιο αποδεικνύεται πάντα ταραχώδες. Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Σκοτίας ανάψει το πράσινο φως για την ανεξαρτητοποίησή της, τότε Μ. Βρετανία και Σκοτία θα αποδυναμωθούν αυτόματα, τόσο σε όρους πολιτικούς, όσο και σε όρους οικονομικούς.
Φυσικά και υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ της Σκοτίας και της υπόλοιπης Μ. Βρετανίας. Αλλά η Σκοτία θα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική και πολιτική θέση εάν ανήκει στη Μ. Βρετανία η οποία επίσης θα πρέπει να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μ. Βρετανία είχε πάντα έναν ρόλο εξισορροπητικό. Αν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα μειωθεί αυτόματα το κύρος και η ισχύς της Ευρώπης στον παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό χάρτη.
Η Ευρώπη, μαζί με τη Μ. Βρετανία, έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν τον καλύτερη εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης