Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Στο κατώφλι του αποπληθωρισμού η Ευρωζώνη - Να δράσει άμεσα η ΕΚΤ

Pimco: Στο κατώφλι του αποπληθωρισμού η Ευρωζώνη - Να δράσει άμεσα η ΕΚΤ
Η Ευρωζώνη, με όρους πρακτικούς, δεν εξήλθε ποτέ της ύφεσης, στην οποία εισήλθε το 2008...
Μια ανάσα πριν βρεθεί δέσμια του αποπληθωρισμού βρίσκεται η Ευρωζώνη, όπως προειδοποιεί ο Andrew Balls, κορυφαίο στέλεχος της Pimco, του μεγαλύτερoυ fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
Όπως επισημαίνει, μέσω άρθρου του στους Financial Times, όσο πιο αργά αποφασίσει να αναλάβει δράση η ΕΚΤ για τη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το κόστος.
"Υπάρχει πραγματικό κόστος για την Ευρωζώνη, αν η ΕΚΤ αργήσει να λάβει μέτρα για την τόνωση του πληθωρισμού και την αποφυγή του αποπληθωρισμού", τονίζει, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον Andrew Balls, ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό κοντά στο 2% δεν είναι ούτε αξιόπιστος, αλλά ούτε και εφικτός στην τρέχουσα συγκυρία.
Μπορεί η Ευρωζώνη να κατορθώσει να αποφύγει μια νέα, τεχνικού τύπου ύφεση, ωστόσο με όρους πρακτικούς, δεν εξήλθε ποτέ της ύφεσης, στην οποία εισήλθε το 2008.
Το πόσο κοντά βρίσκεται στο κατώφλι του αποπληθωρισμού η Ευρωζώνη δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, προειδοποιεί ξεκάθαρα ο Andrew Balls.
Όπως εξηγεί, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού δεν απειλεί μόνο τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά το σύνολο της Ευρωζώνης, αφού ο πληθωρισμός υποχωρεί επικίνδυνα και στις χώρες του ισχυρού ευρωπαϊκού Βορρά.
Συμμεριζόμενος τη θέση πλειάδας αναλυτών και επενδυτών, ο Balls συστήνει προς την ΕΚΤ να προχωρήσει άμεσα σε αγορές κρατικών ομολόγων, προτού αποδειχθεί πως είναι πολύ αργά.
"Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει στο πεδίο που την αφορά. Πρέπει να δράσει άμεσα", διαμηνύει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης