Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Ποιος φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα – Τεράστιο το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

El Pais: Ποιος φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα – Τεράστιο το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Κανείς από την Ευρώπη δεν θα θελήσει να τεντώσει τόσο το σχοινί, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα
Στην αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στις προσεχείς εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και κυρίως στους φόβους στην Ευρώπη από αυτή την πιθανότητα αναφέρεται άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Pais, με τίτλο «Ποιος φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα».
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ούτε οι Βρυξέλλες ούτε η Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ), ούτε όμως και το Βερολίνο φοβούνται τον Αλέξη Τσίπρα, παρά τις πληροφορίες που έχουν προκαλέσει τριγμούς για μια πιθανή μονομερή ενέργεια όσον αφορά το χρέος που θα είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Όλοι αυτοί δεν φοβούνται καθώς ο Αλ. Τσίπρας εδώ και μήνες πραγματοποιεί συναντήσεις σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει ριζοσπαστικά – επαναστατικά μέτρα.
Η Ελλάδα, επισημαίνεται, θα επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και έτσι θα επιτύχει βελτίωση των όρων, ενώ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μονομερή διαγραφή του χρέους και σίγουρα δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ, μεταξύ άλλων επειδή οι Έλληνες δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται αυτό.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι η πλειονότητα των οικονομολόγων, όλου του ιδεολογικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών, θέτουν ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους, κάτι που μέχρι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει.
Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει, επομένως γιατί τόση φασαρία, διερωτάται ο αρθρογράφος.
Η Ελλάδα είναι ένα είδος μελέτης σε εργαστήριο, τόσο από οικονομικής απόψεως, καθώς της επιβλήθηκε μια άγνωστη οικονομική προσαρμογή σε καιρό ειρήνης, που πλέον θα βελτιωθεί, αλλά και πολιτικής.
Παράλληλα, τονίζεται ότι έχουν γίνει αρκετές «γκάφες» σχετικά με την Ελλάδα, με πρώτη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που θα είχε τεράστιο κόστος τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και την Ευρώπη («μια Lehman στο τετράγωνο, όπως τονίζει ο ιστορικός Barry Eichengreen), επομένως κανείς δεν θα τεντώσει τόσο το σχοινί.
Η δεύτερη είναι ότι παρουσιάζεται ο Τσίπρας ως ένας επικίνδυνος τρελός, όμως όπως σημειώνεται παρά τη συμπάθειά του για τον Τσάβες και την αγάπη του για φράσεις όπως «η απειλή για την Ευρώπη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Μέρκελ, είναι λιγότερο γνωστές οι επισκέψεις του στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, όπου θεωρείται λογικός άνθρωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης