Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Κρίσιμες στιγμές – Η Ελλάδα παίρνει τον λόγο σε μια εχθρική Ευρώπη

CNBC: Κρίσιμες στιγμές – Η Ελλάδα παίρνει τον λόγο σε μια εχθρική Ευρώπη
Αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δύσκολες συζητήσεις έπονται τις συνάντησης Juncker και τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μια μακρά διαδικασία
Η πρόταση της Ελλάδας για μια νέα συμφωνία σχετικά με το χρέος έχουν σημαδέψει την ψυχολογία στις ευρωπαϊκές αγορές και αν η σημερινή ημέρα θεωρείται κλειδί για τις διαπραγματεύσεις, αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δύσκολες συζητήσεις έπονται.
Σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC γίνεται αναφορά στη σημερινή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, στις Βρυξέλλες, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα είδος ανταλλαγής του χρέους.
Οι προτάσεις είναι μια «οπισθοχώρηση» σχετικά με τις πρότερες απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαγραφή του χρέους, ενδεχόμενο άλλωστε που οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν επανειλημμένως απορρίψει.
Ωστόσο, παρά την αλλαγή της ρητορικής, δεν είναι σαφές εάν η τρόικα θα αποδεχθεί αυτές τις προτάσεις.
Ο Michala Marcussen, επικεφαλής Οικονομικών της Societe Generale, προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών είναι βέβαιο ότι θα είναι δύσκολες.
«Έχουμε δει κάποιους πιο συμβιβαστικούς λόγους τις τελευταίες ημέρες, κάτι τουλάχιστον θετικό», όμως, προσθέτει ότι «υπάρχουν πραγματικά πολλές παράμετροι που καθιστούν τις διαπραγματεύσεις πολύ δύσκολες», ανέφερε στο CNBC σήμερα, Τετάρτη.
«Το να δοθεί στην Ελλάδα κάποια ανακούφιση στο χρέος, σημαίνει περαιτέρω επέκταση της λήξης των δανειών (ωριμότητα) και με κάποιο τρόπο περαιτέρω μείωση των ήδη πολύ χαμηλών επιτοκίων», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι «υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το χρέος και εξακολουθεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα χρέους».
Παράλληλα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Γερμανία ήταν αντίθετη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, να δηλώνει χθες Τρίτη, ότι «αναμένουμε τις προτάσεις και εν συνεχεία θα συμμετάσχουμε σε συνομιλίες (…) Δεν θέλω να σχολιάσω μεμονωμένα τις λεπτομέρειες που διαδίδονται», ανέφερε το Reuters.
Είτε η ΕΚΤ σταματήσει την υποστήριξη είτε όχι, οι πιστωτές της Ελλάδας γνωρίζουν πως ό,τι αποφασιστεί για την Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ευρύτερες προεκτάσεις στις χώρες της ζώνης του ευρώ Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, που δέχονται ευρωπαϊκή βοήθεια.
Ως εκ τούτου, υπάρχουν ανησυχίες ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Ο Francesco Castelli, επικεφαλής του investment banking της Method Investments & Adcvisory, προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν έναν ηθικό κίνδυνο, όταν το ένα μέρος λαμβάνει περισσότερα ρίσκα γνωρίζοντας ότι κάποιος τρίτος θα φέρει το κύριο βάρος των εν λόγω κινδύνων.
«Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι ο ηθικός κίνδυνος», σημειώνει και προσθέτει ότι «εάν η Ελλάδα πετύχει μια μεγάλη μείωση του χρέους, εν συνέχεια, η Ισπανία και το Podemos θα πουν επίσης ότι θέλουν μια μείωση 50%».
Ωστόσο, ο Castelli παραδέχεται ότι η Ελλάδα ήταν σε μια «πολύ δύσκολη κατάσταση», επισημαίνοντας ότι δεν έχει τα χρήματα για να ξεπληρώσει το χρέος, δεν έχει ανάπτυξη, «έτσι, σίγουρα, ο καθένας ξέρει ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για μια μικρή αναδιάρθρωση » του προγράμματος διάσωσης.
Η Γερμανία και η Ελλάδα απέχουν παρασάγγας σχετικά με το ελληνικό χρέος, προειδοποίησε, και ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν μια πολύ μακρά διαδικασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης