Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBS: Κάτω του 10% η πιθανότητα Grexit - Σωτήριο το haircut στο χρέος κατά 60 δισ. ευρώ

RBS: Κάτω του 10% η πιθανότητα Grexit - Σωτήριο το haircut στο χρέος κατά 60 δισ. ευρώ
Η έξοδος από το ευρώ καθίσταται ικανή μόνο μέσω ενός δημοψηφίσματος
Υπερβολικούς χαρακτηρίζει η Royal Bank of Scotland τους φόβους περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας πως η πιθανότητα ενός Grexit βρίσκεται κάτω του 10%.
Ειδικότερα, στον απόηχο των προγραμματικών δεσμεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο Alberto Gallo, επικεφαλής αναλυτής της βρετανικής τράπεζες, εκτιμά πως οι ανησυχίες για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπερβολικές.
«Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει κάτω του 10%» συνεχίζει χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας το σκεπτικό του, εξηγεί πως αν και το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο, η Ευρωζώνη παραμένει μία ανεκπλήρωτη ένωση, καθώς το κοινό νόμισμα δεν συνοδεύεται από δημοσιονομική και πολιτική ένωση.
«Η Ελλάδα θα δεχθεί είτε ένα νέο πρόγραμμα είτε την παράταση του υφιστάμενου, αλλά το χρέος παραμένει μη βιώσιμο» καθιστά σαφές ο αναλυτής της RBS.
«Το κόστος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υψηλότερο έναντι του κόστους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Alb. Gallo.
Ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ άπτεται στη θέληση των Ελλήνων να παραμείνουν στην Ευρωζώνη.
«Η έξοδος από το ευρώ καθίσταται ικανή μόνο μέσω ενός δημοψηφίσματος. Όμως, το 70% με 75% επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Royal Bank of Scotland.
Εξ αιτίας της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, η βρετανική τράπεζα εξακολουθεί να δηλώνει underweight για την Ελλάδα, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την ανακούφιση του βραχυπρόθεσμου χρέους.
Εκτός της RBS, συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών αναμένει και η UBS, καθώς ο Reinhard Cluse επισημαίνει πως «βλέπει με θετική σκοπιά το ενδεχόμενο συμβιβασμού».
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης θα επηρεαστούν – διαμορφωθούν όχι μόνο από τον υπολογισμό του κόστος και του κέρδους, αλλά και από τα τρέχοντα πολιτικά ρεύματα της Ευρωζώνης.
«Το περιθώριο για συμβιβασμό θα βρεθεί, καθώς η Ευρώπη θα αποδεχθεί το αίτημα της Ελλάδας για μείωση των επιτοκίων και μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία» εξηγεί ο Reinhard Cluse.
Αναφερόμενος στο σενάριο Grexit, εκτιμά πως η αναταραχή στην Ευρωζώνη θα είναι εξαιρετικά ισχυρή, προκαλώντας ακόμη και το φαινόμενο του ντόμινο.
Πάντως, διαβεβαιώνει πως ο απόηχος θα αποδειχθεί ηπιότερος έναντι μίας τυχόν εξόδου της Ελλάδας κατά τα κρίσιμα έτη του 2011 – 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης