Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Mundo: Συνεχής πάλη της Ελλάδας με τη χρεοκοπία – Επείγουσα βοήθεια ζητά ο Τσίπρας από τον Juncker

El Mundo: Συνεχής πάλη της Ελλάδας με τη χρεοκοπία – Επείγουσα βοήθεια ζητά ο Τσίπρας από τον Juncker
H απόρριψη του αιτήματος συνάντησης από τον Juncker δεν επιβεβαιώνεται από την Κομισιόν, με την εκπρόσωπό της να κάνει λόγο για συνεχή τηλεφωνική επαφή των δύο ανδρών
Με την επικείμενη χρεοκοπία μάχεται συνεχώς η ελληνική κυβέρνηση, με τα τελευταία στοιχεία να καταδεικνύουν ότι θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια νωρίτερα του αναμενόμενου έλλειψη ρευστότητας, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo.
Το γεγονός αυτό, επισημαίνεται, οδήγησε τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, που θα μπορούσε να λάβει χώρα σήμερα, Παρασκευή.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zietung, απέρριψε την πιθανότητα μιας συνάντησης, μεταθέτοντάς τη για τη Δευτέρα, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα δοθεί η ευκαιρία για μια ήρεμη συζήτηση επί της διαμορφωθείσας κατάστασης.
Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από την Κομισιόν, η εκπρόσωπος της οποίας περιορίστηκε να αναφέρει ότι Τσίπρας και Juncker έχουν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Σκοπός αυτής της κατεπείγουσας συνάντησης θα μπορούσε να είναι το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της του Φεβρουαρίου.
Την Τετάρτη το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει ποσό 1,138 δισ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων, όμως τα τρίτα τέταρτα αυτού του ποσού κατευθύνθηκαν στις τράπεζες και κρατικούς θεσμούς.
Επίσης, στο Euro Working Group της Τετάρτης απορρίφθηκαν οι έξι πρώτες μεταρρυθμίσεις ως πολύ ασαφείς (σ.σ. το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σχετική διάψευση), ενώ το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε χθες, Πέμπτη, με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, να ανακοινώνει ότι διευρύνει την έκτακτη πιστωτική γραμμή (ELA) προς την Ελλάδα, όμως προς το παρόν θα συνεχίσει να μην δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πάντως, παρά τα οφέλη από την παράταση του προγράμματος διάσωσης (η Αθήνα διεκδικεί μεταξύ άλλων ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και μέρος της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ.), η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης