Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η διαχείριση των προσδοκιών για το QE, η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΚΤ

tags :
ING: Η διαχείριση των προσδοκιών για το QE, η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΚΤ
Ο διοικητής της ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει το «σόου καλών ειδήσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, είναι να επαναβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, σημειώνει η ING εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, η μεγαλύτερη προόκληση για την ΕΚΤ είναι πιθανόν να διαχειριστεί τις προσδοκίες, με τον διοικητή Mario Draghi να πρέπει να συνεχίσει το "σόου καλών ειδήσεων" σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης, πασπαλισμένων με ορισμένες σημειώσεις για προσοχή, προκειμένου να αποφευχθούν εικασίες περί νωρίτερης του αναμενόμενου σταδιακής εξομάλυνσης (tapering) του προγράμματος».
Υπό μία έννοια, επισημαίνεται, οι αμφιβολίες και η κριτική σχετικά με το QE της ΕΚΤ ακολουθούνται από τις πρώτες εικασίες για σταδιακή εξομάλυνσή του μετά τον πρώτο θετικό μήνα που είναι σε εφαρμογή.
Τα σχόλια του μέλους της ΕΚΤ, Yves Mersch, την περασμένη εβδομάδα υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ δεν κλείνει τα αυτιά της σε αυτές τις εικασίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Mersch, η προθεσμία του Σεπτεμβρίου 2016 δεν είναι απαράβατη και ότι με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στο QE.
Κατά την εκτίμηση της ING, οι συζητήσεις περί εξομάλυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι αντιπαραγωγική και θα μπορούσε να υπονομεύσει τον αντίκτυπο του QE.
Επομένως, σημειώνεται, εκτιμούμε ότι ο M. Draghi θα τονίσει ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα μέχρι τον Σεπτέμβίο του 2016.
Αν και όταν η ανάκαμψη γίνει πραγματική βιώσιμη τους προσεχείς μήνες, εκτιμούμε ότι ο M. Draghi θα δώσει περισσότερη έμφαση στα κενά παραγωγής και την υψηλή ανεργία προκειμένου να δικαιολογήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης