Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στον παλμό των dealing rooms: Ο στόχος των 850 - 870 μον. παραμένει σε ισχύ, όσο δεν απειλείται η ζώνη των 780 μον.

Στον παλμό των dealing rooms: Ο στόχος των 850 - 870 μον. παραμένει σε ισχύ, όσο δεν απειλείται η ζώνη των 780 μον.
Περαιτέρω ανοδική διάσπαση του τραπεζικού δείκτη θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τεχνικά σημαντική επιτάχυνση με στόχο την ευρύτερη περιοχή των 735 μονάδων
Κέρδη της τάξεως του 8,05% έδωσε η προηγούμενη εβδομάδα για το ΓΔ, 7,46% για τον FTSE/25 και 15,56% για τον τραπεζικό δείκτη.
Η αγορά κινήθηκε αποφασιστικά προς τη ζώνη των 800 μον. τη Δευτέρα 27/4 και μετά από συσσώρευση δύο ημερών επιτάχυνε ανοδικά για να κλείσει την Πέμπτη 30/4 στις 822,88 μονάδες και να δημιουργήσει το δεύτερο συνεχόμενο ανοδικό εβδομαδιαίο candlestick για το ΓΔ.
Αποτέλεσμα ήταν η ενεργοποίηση αγοραστικού σήματος στη βραχυπρόθεσμη τάση όπως είχε επισημανθεί στο προηγούμενο σχόλιο ότι θα συνέβαινε με την καθαρή διάσπαση της ζώνης των 800 μονάδων.
Έχει  ακυρωθεί ήδη το 50% του πτωτικού κύματος από τις 945,81 μον. στις 691,43 μον. και η αγορά μετρά στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, έξι ανοδικές!!
Το συγκεκριμένο ανοδικό κύμα λοιπόν φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη με την αγορά να συνεχίζει την προεξόφληση θετικής κατάληξης στις τόσο κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και την περιοχή των 850 – 900 μονάδων να αποτελεί το νέο στόχο για το ΓΔ εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή έως το Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη πρέπει να επαναλάβουμε ΚΑΙ σε αυτό το σχόλιο  την υψηλή σημαντικότητα της ζώνης 600 – 650 μονάδων καθώς ο δείκτης έκλεισε την Πέμπτη 30/4 στο άνω όριο αυτής (651,18 μονάδες).
Συνεπώς, περαιτέρω ανοδική διάσπαση θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τεχνικά σημαντική επιτάχυνση με στόχο την ευρύτερη περιοχή των 735 μονάδων.
Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων έχει εισέλθει η ελληνική κυβέρνηση με φλέγοντα ζητήματα αυτά των συλλογικών συμβάσεων, των ομαδικών απολύσεων αλλά και του ασφαλιστικού.
Και τα τρία αποτελούν κάτι παραπάνω από κόκκινες γραμμές τόσο για την ελληνική πλευρά όσο και για τους δανειστές, με την επιμονή του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις να δυσχεραίνει την εξεύρεση ενδιάμεσης συμφωνίας όσον αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.
Το μεσημέρι της Κυριακής επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές η προσωρινή παύση των συζητήσεων και η συνέχισή τους πάλι από σήμερα, με καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης της συμφωνίας στις 11 Μαΐου όπου και θα συνεδριάσει το Eurogroup, ακριβώς μία μέρα πριν από την καταβολή δόσης 758 εκατ. προς το ΔΝΤ.
Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη μεταβολή του ορίου χρηματοδότησης μέσω του ELA την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε  αύξηση αυτού κατά 1,4 δις φτάνοντας στα 76,9 δις συνολικά.
Παράλληλα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε ο οίκος Moody’s σε Caa2 (από Caa1) επικαλούμενος το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί  στην ύπαρξη συμφωνίας.
Δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters χαρακτηριστικά ανέφεραν πως αθέτηση πληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ δεν θα επέφερε υποχρεωτική υποβάθμιση της χώρας σε default (χρεοκοπία).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου, καθώς ένα πιθανό κούρεμα των collaterals των τραπεζών με σκοπό την άσκηση περαιτέρω πιέσεων στις διαπραγματεύσεις, θα επιδείνωνε την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου.

Τμήμα ανάλυσης Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης