Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Τα τέσσερα επόμενα βήματα για τις ελληνικές τράπεζες - Πως θα διαμορφωθούν κέρδη και NPLs το 2011

UBS: Τα τέσσερα επόμενα βήματα για τις ελληνικές τράπεζες - Πως θα διαμορφωθούν κέρδη και NPLs το 2011
Παρόλο του ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίστηκαν αδύναμες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το ότι η ΕΤΕ και η Alpha Bank εμφάνισαν δείκτη Tier 1 7,7% και 7,4% αντίστοιχα υπό το δυσμενές σενάριο. Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελευταίας 19σέλιδης έκθεσης της UBS με τίτλο «Stressful situations» (Έντονες καταστάσεις) με ημερομηνία 17 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την UBS η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων προσομοίωσης θα σηματοδοτήσουν τέσσερις κατηγορίες εξελίξεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο:
-Περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση: Αναμένεται από τις ελληνικές τράπεζες να συνεχιστούν οι αυξήσεις κεφαλαίου, με την Alpha Bank να είναι η πρώτη μετά τα stress tests που θα προχωρήσει στην ενίσχυση της. Οι μορφές που θα πάρουν οι ενισχύσεις ποικίλουν, ενώ στη διάθεση των τραπεζών είναι και τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
-Πώληση περιουσιακών στοιχείων: Ήδη η Eurobank έχει πραγματοποιήσει την πώληση της Πολωνικής Polbank EFG στην Raiffeisen, στα πλαίσια της ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας, ενώ προετοιμάζεται και για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της τουρκικής της μονάδας, Tekfenbank. Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει την πώληση του 20% της τουρκικής Finansbank, ενώ και η Πειραιώς πήρε την έγκριση της πώλησης της θυγατρικής της στην Αίγυπτο. Η UBS αναμένει παρόμοιες ανακοινώσεις και από άλλες τράπεζες το επόμενο διάστημα.
-Εξαγορές και Συγχωνεύσεις: Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος ήδη δέχεται σημαντικές πιέσεις από τις αρχές να προχωρήσει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, ώστε να ενισχυθεί και να αποκοπεί σταδιακά από την εξάρτηση του στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της ΕΚΤ. Το επόμενο διάστημα ίσως δούμε σημαντικές εξελίξεις αναφέρει η UBS.
-Μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχος: Οι κινήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, της European Banking Authority και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι ο έλεγχος και η παρακολούθηση της διαδικασίας εξυγίανσης των λογιστικών καταστάσεων των ελληνικών τραπεζών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Η UBS βλέπει συνέχιση της τάσης μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Η UBS καταλήγει στην ανάλυση της ότι παρότι η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν εξελίσσεται ομαλά, οι τράπεζες της χώρας διατηρούν σημαντικά ερείσματα που τους δίνουν μία καλή παρουσία. Μάλιστα, θεωρεί ότι μπορούν να απορροφήσουν κάποια πιστωτικά γεγονότα, ενώ επισημαίνει ότι στην προτίμηση της βρίσκονται η Εθνική και η Alpha Bank.

Εκτιμήσεις UBS για τις ελληνικές τράπεζες
Κέρδη 2011 Κέρδη 2012 NPLs 2011
ΕΤΕ 434 εκατ. ευρώ 646 εκατ. ευρώ 12,60%
Alpha Bank 59 εκατ.ευρώ 262 εκατ. ευρώ 11,16%
Eurobank - 99 εκατ. ευρώ 296 εκατ.ευρώ 13,14%
Πειραιώς - 34 εκατ. ευρώ 114 εκατ. ευρώ 9,98%
Marfin 103 εκατ. ευρώ 231 εκατ. ευρώ 7,58%
ΑΤΕ - 28 εκατ. ευρώ 31 εκατ. ευρώ 14,70%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης