Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Πως θα ήταν η Ευρώπη χωρίς το ευρώ; - Το αποτυχημένο project και η ευημερία που δεν ήρθε ποτέ...

WSJ: Πως θα ήταν η Ευρώπη χωρίς το ευρώ; - Το αποτυχημένο project και η ευημερία που δεν ήρθε ποτέ...
Το ευρώ αναδεικνύεται μια λύση πολύ πιο κοστοβόρα έναντι των προβλημάτων για την αντιμετώπιση των οποίων γεννήθηκε
"Πως θα ήταν η Ευρώπη εάν δεν είχε δημιουργηθεί ποτέ το ευρώ;" είναι το ερώτημα που θέτει - και επιχειρεί να απαντήσει - σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω δημοσίευμα, το εγχείρημα σύστασης του ευρώ - να προσφέρει μια ζωή γεμάτη ευημερία στους Ευρωπαίους - απέτυχε πανηγυρικά...
Γιατί;
Γιατί μετά από όλα έχουν συμβεί, το ευρώ αναδεικνύεται μια λύση πολύ πιο κοστοβόρα έναντι των προβλημάτων για την αντιμετώπιση των οποίων γεννήθηκε.
Το ευρώ δημιουργήθηκε για να κάνει τη διαφορά - τη διαφορά προς το καλύτερο.
Όμως η Ευρωζώνη αποδεικνύεται μια πολύ δυσλειτουργική ένωση.
Ο κίνδυνος να χάσει η Ευρωζώνη την Ελλάδα παραμένει...
Μπορεί η οικονομία της Ευρωζώνης να έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, όμως πρόκειται για μια υποτονική ανάπτυξη, ανήμπορη να καταστεί βιώσιμη μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, αδύναμου ευρώ και συνεχούς διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου.
Τα ποσοστά ανεργίας εξακολουθούν να παραμένουν πολύ υψηλά σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης και η φήμη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όχι μόνο του ευρώ - έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα.
"Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η Ευρώπη, χωρίς το ευρώ", δηλώνει ο Jean Pisani-Ferry, επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας της γαλλικής κυβέρνησης.
"Εδώ και 15 χρόνια, οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης είναι απογοητευτικές", σχολιάζει ο ίδιος.
Παρά το γεγονός πως το ευρώ γεννήθηκε ως μέρος ενός πολιτικού οράματος, οι οικονομικές ανισορροπίες που έχουν διαπιστωθεί, έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στο όλο project...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης