Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Το απόλυτο χάος επικρατεί στα Βαλκάνια από τους πρόσφυγες

Deutsche Welle: Το απόλυτο χάος επικρατεί στα Βαλκάνια από τους πρόσφυγες
Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Victor Orban εξήγγειλε νέο φράχτη στα σύνορα της χώρας του και με την Κροατία
Το απόλυτο χάος επικρατεί στα σύνορα της Ουγγαρίας και της Κροατίας με τη Σερβία, μετά την απόφαση της κροατικής κυβέρνησης να ακολουθήσει το ουγγρικό παράδειγμα και να σφραγίσει τα σύνορά της.
Όπως υπογραμμίζει σε σημοσιευμά της η Deutsche Welle, από χθες το βράδυ δεν υπάρχει τρόπος για τους πρόσφυγες να μετακινηθούν μέσω Κροατίας και Σλοβενίας προς την Αυστρία και στη συνέχεια τη Γερμανία, όπου είναι και ο τελικός τους προορισμός.
Η Λουμπλιάνα διέκοψε τη σιδηροδρομική σύνδεση με το Ζάγκρεμπ και επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε όσους εκ των προσφύγων πληρούν τις προϋποθέσεις της ΕΕ και έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, όπως δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Miro Cerar.
Επί πλέον συνεχίζει να προωθεί πρόσφυγες με πούλμαν στα ουγγρικά σύνορα, επιχείρηση που σύμφωνα με ουγγρικές πηγές δεν έχει προσυμφωνηθεί με τη Βουδαπέστη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στην Κροατία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Milanovic.
Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Victor Orban εξήγγειλε νέο φράχτη στα σύνορα της χώρας του και με την Κροατία, ενώ ο υπουργός Άμυνας κινητοποίησε το πρωί έφεδρους στρατιώτες για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη μεθόριο.
Η Αυστρία, που αναμένει εντός της ημέρας 10.000 πρόσφυγες, ανακοίνωσε δια της υπουργού Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner, ότι όσοι πρόσφυγες έρχονται στη Αυστρία μέσω Κροατίας ή Σλοβενίας για να ζητήσουν άσυλο θα απωθούνται στις χώρες αυτές.
Στη Βαυαρία, η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες βράδυ κατέγραψε 2000 πρόσφυγες, ενώ συνέλαβε και 3 διακινητές.
Από το πρωί επικρατεί πάντως ησυχία στο σταθμό του Μονάχου.
Αλλά και η Φινλανδία άρχισε τους ελέγχους στην περιοχή Τόρνιο, στα σύνορα με τη Σουηδία.
Όσοι πρόσφυγες θέλουν να ζητήσουν άσυλο δεν μπορούν να το κάνουν εάν δεν καταγραφούν εκεί.
Ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό και της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την ερχόμενη τρίτη ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maizière ζητά ένα νέο ευρωπαικό δίκαιο ασύλου για να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων στη Γερμανία.
Σε συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel εκφράζει την άποψη ότι ναι μεν φέτος η Γερμανία θα μπορέσει να υποδεχτεί 800.000 πρόσφυγες, δεν μπορεί όμως να το κάνει κάθε χρόνο.
Ο Thomas de Maizière προτείνει την καθιέρωση σταθερών ετήσιων ποσοστώσεων που θα διασφαλίζουν ότι η ΕΕ θα δέχεται τόσους πρόσφυγες «όσους θα είναι σε θέση μακροπρόθεσμα να αντέξει».
Σε περίπτωση κάλυψης του επιτρεπτού αριθμού οι πρόσφυγες που θα έρχονται μετά θα πρέπει να οδηγούνται σε ασφαλείς χώρες της περιοχής από την οποία κατάγονται.
Μια τέτοια ρύθμιση δεν παραβιάζει τo γερμανικό Σύνταγμα δηλώνει γερμανός υπουργός Εσωτερικών, το οποίο δίνει σε κάθε άνθρωπο το ατομικό δικαίωμα να υποβάλει αίτηση ασύλου.
Σε σχέση με τη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού, Victor orban ο Thomas de Maizière παραδέχεται μεν ότι θα μπορούσε κανείς να του ασκήσει κριτική για πολλά θέματα.
Όπως όμως προσθέτει, «σε αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ η Ουγγαρία ταυτοποιεί τους πρόσφυγες, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Εκτός αυτού ο Thomas de Maizière αναγνωρίζει ότι η ουγγρική κυβέρνηση «φροντίζει» για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στο έδαφος της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης