Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Κεφαλαιακή «τρύπα» 14,4 δισ ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω προβληματικών δανείων

Business Insider: Κεφαλαιακή «τρύπα» 14,4 δισ ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω προβληματικών δανείων
Η πτώση των τιμών των ελληνικών τραπεζικών μετοχών κατά -65%, υπενθυμίζει τους πολλαπλούς κινδύνους αναφέρει το Bussines Insider 
Κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 14,4 δισεκ. ευρώ εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests που πραγματοποίησε η ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει σε ανάλυση του το Business Insider η αιτία για τις κεφαλαιακές ανάγκες είναι τα αυξημένα προβληματικά δάνεια που προέκυψαν από την αδυναμία των ελλήνων πολιτών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Με τα capital controls να στραγγαλίζουν εκ των πραγμάτων την οικονομική δραστηριότητα, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή κινδυνεύουν να φτάσουν σε αυτό το σημείο αυξήθηκαν κατά 7 δισ ευρώ, σε συνολικά 107 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ τα 14,4 δισ αντιπροσωπεύουν σε αδρές γραμμές το 50% των συνολικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η "τρύπα" είναι τελικά μικρότερη από τα 25 δισ που ήθελαν οι φήμες μπορεί να ενθαρρύνει επενδυτές όπως τα hedge funds να αγοράσουν μετοχές.
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Jens Spahn είπε ότι η προσέλκυση επενδυτών θα μπορούσε να μειώσει την υποστήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και συγκεκριμένα τον ESM.
Τα stress tests εξέτασαν πόσα δάνεια θα έπαυαν να εξυπηρετούνται μέχρι το 2017, στην περίπτωση που οι μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν ομαλά σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
Παράλληλα, τα stress tests εξέτασαν ένα σενάριο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις.
Στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υπέθεσαν ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί 3% περαιτέρω ύφεση αυτή το 2015 και 2016, πριν επιτύχει μικρή ανάπτυξη το 2017.
Εξετάζοντας την κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η ΕΚΤ προσδιόρισε ότι ακόμα και στην περίπτωση που η οικονομία είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, οι τράπεζες θα εξακολουθούσαν να χρειάζονται 4,4 δισ ευρώ.
Μέχρι τώρα το βάρος έχει πέσει στο κρατικό χρέος της Ελλάδας.
Σε πρόσφατο σχόλιό του, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μίλησε για την ανάγκη αναδιάρθρωσής του.
Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των Ελληνικών τραπεζών όπως και αυτό της χώρας προδιαγράφεται αβέβαιο παρά τις διαρκείς προσπάθειες των θεσμών.
Η πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών κατά σχεδόν -65%, υπενθυμίζει και υπογραμμίζει τους πολλαπλούς κινδύνους.

www.bankingnews.gr 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης