Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Τι δείχνουν σήμερα οι 4 επίσημοι δείκτες της ύφεσης στις ΗΠΑ

Business Insider: Τι δείχνουν σήμερα οι 4 επίσημοι δείκτες της ύφεσης στις ΗΠΑ
Η εξέλιξη των δεικτών σήμερα και στις υφέσεις των τελευταίων 57 ετών
Οι επίσημες ανακοινώσεις για το αν η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση είναι καθήκον ειδικής Επιτροπής του NBER (Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών), η οποία είναι αρκετά ασαφής σχετικά με τους ακριβείς δείκτες επί των οποίων στηρίζει τις αποφάσεις της.
Η ανακοίνωση της επιτροπής δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να καταλάβει κανείς κάτι παραπάνω.
Υπάρχει, πάντως, μία γενική αντίληψη ότι υπάρχουν 4 μεγάλοι δείκτες τους οποίους η επιτροπή ζυγίζει περισσότερο από τους υπόλοιπους, στη διαδικασία για την αναγνώριση των οικονομικών κύκλων.
Όπως τους παρουσιάζει και τους αναλύει το Business Insider, αυτοί είναι:
* Η απασχόληση εκτός του αγροτικού τομέα.
* Η βιομηχανική παραγωγή.
* Οι πραγματικές πωλήσεις λιανικής.
* Το πραγματικό προσωπικό εισόδημα.

Τα τελευταία δεδομένα
Οι ονομαστικές πωλήσεις το Δεκέμβριο του 2015 μειώθηκαν κατά 0,11%.
Οι πραγματικές πωλήσεις λιανικής, υπολογισμένες με τον εποχικά προσαρμοσμένο πληθωρισμό, παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το διάγραμμα δίνει μία άποψη για τη μηνιαία εξέλιξη των στοιχείων από το τέλος της τελευταίας ύφεσης, στα μέσα του 2009.
Η γραμμική εξέλιξη βοηθάει να αναγνωρίσει κανείς τις αποκλίσεις από τη γενική τάση.

Screen Shot 2016 01 21 at 8.50.08 AM

Η βουτιά των πωλήσεων νωρίς το 2014 δεν υπολογίστηκε, καθώς θεωρήθηκε αποτέλεσμα της βαριάς κακοκαιρίας και η επιστροφή στη γενική τάση ανάπτυξης των πωλήσεων έδωσε βάση σε αυτή την εξήγηση.
Η νέα πτώση στις αρχές του 2015 είχε την ίδια εξήγηση, αλλά μετά την επακόλουθη ανάκαμψη, οι πραγματικές πωλήσεις κινούνται αυξητικά χαμηλότερα από τη γενική τάση.

Οι 4 μεγάλοι δείκτες
Το διάγραμμα και ο πίνακας που ακολουθούν παρουσιάζουν τις επιδόσεις των 4 Μεγάλων (δεικτών), σε σύγκριση με το μέσο όρο των 4 από το τέλος της Μεγάλης Ύφεσης, που συνέβη το 2007.
Τα στοιχεία δείχνουν τη συνολικά ποσοστιαία μεταβολή με εκκίνηση από το 0, τον Ιούνιο του 2009.

Screen Shot 2016 01 21 at 8.52.20 AM

Παρούσες εκτιμήσεις και προοπτικές
Η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει βραδέως από τη Μεγάλη Ύφεση και η συνολική εικόνα για το 2015 είναι μικτή.
Η αγορά εργασίας και τα εισοδήματα δείχνουν πολύ καλή και ισχυρή εικόνα.
Οι πραγματικές πωλήσεις λιανικής και ειδικά η βιομηχανική παραγωγή είναι απογοητευτικά αδύναμες.
Οι πραγματικές πωλήσεις λιανικής κινούνται σταθερά πάνω από μία επίπεδη γραμμή για τους τελευταίους 5 μήνες.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, ο μέσος όρος των 4 Μεγάλων είναι εκείνος που θα περιμέναμε από μία οικονομία που περνάει στην ύφεση.

Screen Shot 2016 01 21 at 8.53.30 AM

Η επόμενη ενημέρωση στοιχείων αναμένεται από τη βιομηχανική παραγωγή.

Ανάλυση: Οι 3 Μεγάλοι Δείκτες και οι Υφέσεις
Τα γραφήματα που προηγήθηκαν δεν δείχνουν την ξεχωριστή συμπεριφορά των 4 Μεγάλων, ενώ η οικονομία κινείτο προς την ύφεση του 2007.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έχουμε εξετάσει τα ίδια στοιχεία χρησιμοποιώντας μία τεχνική «ποσοστού μακριά από τα υψηλά».
Με άλλα λόγια, παρουσιάζονται τα διαδοχικά υψηλά ως 0 και το συνολικό ποσοστό μηνιαίας υποχώρησης στους οποίους δεν σημειώθηκαν νέα υψηλά.
Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι μας βοηθάει να εικονοποιήσουμε τις πτώσεις πιο ξεκάθαρα και να συγκρίνουμε το βάθος των πτώσεων για κάθε δείκτη και διαχρονικά (π.χ., η μικρή ύφεση του 2001΄σε σχέση με τη Μεγάλη Ύφεση).
Ορίστε το πακέτο των 4 δεικτών με βάση αυτή την τεχνική.

Screen Shot 2016 01 21 at 8.54.19 AM

Τώρα, ας εξετάσουμε τη συμπεριφορά αυτών των δεικτών διαχρονικά.
Το πρώτο διάγραμμα δείχνει την περιόδο από το 2000 έως σήμερα, οπότε μας δείχνει τη συμπεριφορά των 4 δεικτών πριν και μετά από τις 2 πιο πρόσφατες υφέσεις της οικονομίας.
Αντί να έχουμε 4 ξεχωριστά διαγράμματα, έχουμε δημιουργήσει ένα κοινό, προκειμένου να μας βοηθήσεις να εκτιμήσουμε τη σχετική συμπεριφορά των δεικτών στις κορυφές και τις βυθίσεις του κύκλου.

Screen Shot 2016 01 21 at 8.54.55 AM

Το διάγραμμα αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να εκτιμηθεί η σχετικότατα των 4 δεικτών εν μέσω δύο πολύ διαφορετικών υφέσεων.
Και στις 2 περιπτώσεις, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής ταιριάζει με την βύθιση, ενώ η απασχόληση και το προσωπικό εισόδημα υστερούν στις δικές τους αντιστροφές.
Όσον αφορά την εκκίνηση εκείνων των δύο υφέσεων του 21ου αιώνα, οι υποχωρήσεις των δεικτών είναι λιγότερο ομοιόμορφες στη συμπεριφορά τους.
Μπορούμε να δούμε πάντως, ότι η απασχόληση και το προσωπικό εισόδημα ακολούθησαν με καθυστέρηση την υποχώρηση.
Τώρα, ας εξετάσουμε την περίοδο 1972-1985, η οποία συμπεριλαμβάνει 3 υφέσεις: την άγρια ύφεση με το 16μηνο εμπάργκο του πετρελαίου την περίοδο 1973-1975 και τη διπλή ύφεση του 1980 και της περιόδου 1981-1982 (6 μήνες και 16 μήνες αντίστοιχα).

Screen Shot 2016 01 21 at 8.55.37 AM

Και τελικά, για αναγνώστες που κόβει το μάτι τους και δεν φοβούνται την πληθώρα στοιχείων, ορίστε ένα συγκεντρωτικό διάγραμμα από το 1959 έως σήμερα.
Αυτή είναι η παλαιότερη ημερομηνία για την οποία υπάρχουν στοιχεία και για τους 4 δείκτες.
Το βασικό μάθημα αυτού του διαγράμματος είναι οι διαφορετικές κινήσεις και η μεταβλητότητα των δεικτών κατά τη διάρκεια όλου αυτού του διαστήματος.
Για παράδειγμα, οι πωλήσεις λιανικής και η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα από ότι η απασχόληση και το εισόδημα.

Screen Shot 2016 01 21 at 8.56.13 AM

Η ιστορία μας λέει ότι οι σύντομες περιόδου συρρίκνωσης δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο, όπως μπορούμε να δούμε στην παρακάτω μεγάλη εικόνα από το 1959, στο ίδιο διάγραμμα με το προηγούμενο, αλλά με το μέσο όρο των 4 δεικτών, αντί για την πορεία του καθενός ξεχωριστά.

Screen Shot 2016 01 21 at 8.56.25 AM

Το διάγραμμα ξεκάθαρα δείχνει την αγριότητα της τελευταίας ύφεσης.
Ήταν πολύ βαθύτερη από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της, την ύφεση του εμπάργκο του πετρελαίου την περίοδο 1973-1975.
Ενώ ακόμη δεν έχουμε πιάσει νέα υψηλά, η τάση συλλογικά έχει υπάρξει ανοδική, αν και έχουμε εκείνη την περίεργη ανωμαλία που προκλήθηκε στα τέλη του 2012 από την καθυστερημένη τακτική για την φορολογική πολιτική, η οποία επηρέασε το προσωπικό εισόδημα.
Ορίστε μία άποψη της κατάστασης από το 2000.

Screen Shot 2016 01 21 at 8.56.38 AM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης