Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Η ΕΚΤ έστειλε μήνυμα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον ερχόμενο Μάρτιο

tags :
BBVA: Η ΕΚΤ έστειλε μήνυμα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον ερχόμενο Μάρτιο
Δεν υπάρχουν ακόμη πολλά διαθέσιμα πυρομαχικά στο νομισματικό μέτωπο, σημειώνει η ισπανική τράπεζα BBVA
Η ΕΚΤ πρόκειται «να εξετάσει και πιθανότατα να ξανασκεφτεί» τη στάση της όσον αφορά τη νομισματική πολιτική στην επόμενη συνάντησή της.
Η Διοικούσα Επιτροπή ήταν ομόφωνη όσον αφορά τις σημερινές ανακοινώσεις, τονίζει σε ανάλυσή της η ισπανική τράπεζα BBVA.
Ειδικότερα, η BBVA σημειώνει ότι η ΕΚΤ έχει αναγνωρίσει ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την οικονομική ανάπτυξη, από στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και μετά.
Όπως αναμενόταν, στη σημερινή συνάντηση της ΕΚΤ δεν υπήρξε μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, καθώς η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,05% και το καταθετικό της επιτόκιο στο -0,30%.
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα, η ΕΚΤ έστειλε μήνυμα για μία νέα χαλάρωση ακόμη και τον προσεχή Μάρτιο, καθώς στην ανακοίνωσή της τονίστηκε ότι «θα είναι απαραίτητο να εξετάσουμε και πιθανότατα να ξανασκεφτούμε τη στάση μας όσο αφορά τη νομισματική μας πολιτική».
Ειδικότερα, ο κ. Draghi είπε ότι η ΕΚΤ έχει «τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και την επιθυμία να δράσει».
Υπό αυτό το πρίσμα, η Κεντρική Τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.
Όσον αφορά τις προοπτικές για την οικονομία και τον πληθωρισμό, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.
Ο κ. Draghi εξέφρασε την ανησυχία του, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί από τη συνάντηση του Δεκεμβρίου, λόγω των αυξημένων οικονομικών εντάσεων, της αβεβαιότητας για τις αναδυόμενες αγορές και τη ραγδαία πτώση των τιμών των εμπορευμάτων.
Στο θέμα του πληθωρισμού, επεσήμανε ότι οι προοπτικές είναι πολύ πιο αδύναμες από τις εκτιμήσεις, με το δείκτη να προβλέπεται ότι θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθεί για τυχόν εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε «πτωτικό σπιράλ των τιμών».
Σχετικά με την οικονομία της ευρωζώνης, ανέφερε ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, αλλά θα συνεχίσει να απειλείται από την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια.
Ο κ. Draghi επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν όρια στο πως μπορεί να κινηθεί η ΕΚΤ για να επιτευχθούν οι στόχοι της, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα έχει έτοιμα όλα τα όπλα της για μελλοντική χρήση, εξηγώντας αργότερα ότι οι ειδικοί της ΕΚΤ εργάζονται ώστε να εξασφαλίσουν ότι όλες οι τεχνικές συνθήκες θα είναι έτοιμες προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί άμεσα η πλήρης γκάμα των επιλογών που διαθέτει η τράπεζα.
Ακόμη, στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται και πάλι ότι «τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα παρόντα ή και χαμηλότερα επίπεδα επί μακρόν», με τη λέξη «χαμηλότερα» να προστίθεται για πρώτη φορά, κάτι το οποίο ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μείωση επιτοκίων.
Μετά από όλα αυτά, η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα το Μάρτιο.
Και η BBVA καταλήγει με το εξής σχόλιο:
Αν και είναι αλήθεια ότι τα πρώτα στάδια και το συνεχιζόμενο εύθραυστο καθεστώς της ανάκαμψης της ευρωζώνης δικαιολογούν την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, δεν υπάρχουν ακόμη πολλά διαθέσιμα πυρομαχικά στο νομισματικό μέτωπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης