Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Blanchflower (πρώην BoE): Η Fed έκανε τεράστιο λάθος με την αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο

Blanchflower (πρώην BoE): Η Fed έκανε τεράστιο λάθος με την αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο
Υπάρχει μία πιθανότητα 50/50 η επόμενη κίνηση να είναι... μείωση, τονίζει ο βρετανός οικονομολόγος
Τα αδύναμα στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπως οι ανακοινώσεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου για τις πωλήσεις διαρκών αγαθών, δείχνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος στη μακροοικονομική της πολιτική» με την αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο, υποστηρίζει ο Danny Blanchflower, οικονομολόγος στο Dartmouth College και πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας.
Το Δεκέμβριο η Fed όχι μόνο αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 9 και πλέον χρόνια, αλλά σηματοδότησε ότι επίκεινται ακόμη 4 αυξήσεις εντός του 2016.
Τώρα «υπάρχει μία πιθανότητα 50/50 η επόμενη κίνηση να είναι... μείωση, καθώς όπως και με όλες τις άλλες αυξήσεις επιτοκίων από το 200 και εντεύθεν, έτσι και αυτή θα πρέπει να αντιστραφεί», υποστηρίζει ο Blanchflower, ο οποίος είναι υπέρμαχος της χαλάρωσης, σε συνέντευξή του.
Οι χρηματιστές που ποντάρουν σε αύξηση επιτοκίων χρησιμοποιώντας μελλοντικά συμβόλαια ομοσπονδιακών κεφαλαίων, τώρα στοιχηματίζουν ότι η επόμενη αύξηση από τη Fed θα γίνει το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch.
«Η Fed έχει χάσει την αξιοπιστία της, κανείς δεν τους πιστεύει», συμπληρώνει ο Blanchflower.
Το «κλασικό» λάθος της Fed ήταν ότι υποεκτίμησε τις αρνητικές επιπτώσεις από την επιβράδυνση στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, υποστηρίζει ο ίδιος.
Ο οικονομολόγος τονίζει ότι η όλη κατάσταση του θυμίζει το 2008, όταν η Μεγάλη Βρετανία πίστεψε ότι θα μπορούσε να αποφύγει την κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ και την επακόλουθη επιβράδυνση στην αμερικανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης