Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Προβλέπει μείωση 10 μ.β. του επιτοκίου καταθέσεων και 6μηνη επέκταση του QE από ΕΚΤ

Goldman Sachs: Προβλέπει μείωση 10 μ.β. του επιτοκίου καταθέσεων και 6μηνη επέκταση του QE από ΕΚΤ
Αυξημένοι οι πτωτικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη – Στο επίκεντρο χαμηλός πληθωρισμός και πολιτικοί κίνδυνοι
Οι καθαρές συνέπειες της πρόσφατης αναταραχής στην αγορά στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να είναι σχετικά μικρές, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs σε ανάλυσή της, επισημαίνοντας ότι η ώθηση στην ανάπτυξη από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου αντιστάθμισε το πλήγμα από τις πιο αδύναμες τιμές των μετοχών και την ισχυρότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.
Ωστόσο, αναφέρει η Goldman Sachs, οι πτωτικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις βασικές προβλέψεις της για την ανάπτυξη παραμένουν αυξημένοι και τονίζει ειδικά τρεις κινδύνους, άξιους επισήμανσης: πρώτον, η επιβράδυνση του παγκόσμιου βιομηχανικού κύκλου φαίνεται πιο έντονη απ' ό,τι αναμενόταν, δεύτερον η αύξηση των πιστωτικών spreads των ευρωπαϊκών τραπεζών απειλεί να εκτροχιάσει τη χαλάρωση των εγχώριων πιστωτικών συνθηκών που είναι σε εξέλιξη και τρίτον, οι πολιτικοί κίνδυνοι που παρουσιάζονται από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και τη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, που απειλεί τις οικονομικές της προοπτικές.
Αυτοί οι κίνδυνοι, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, είναι υπό στενή παρακολούθηση.
Όπως σημειώνει, αν και οι προβλέψεις της για την ανάπτυξη δεν έχουν αλλάξει ευρέως έναντι των προηγούμενων τριμηνιαίων προβλέψεών της, αναφέρει ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικές προς τα κάτω αναθεωρήσεις στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό ως αντίδραση στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
Ως απάντηση στην αδυναμία σε βραχυπρόθεσμη βάση της δυναμικής του πληθωρισμού, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μια σειρά επιπλέον μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίασή της, τη 10η Μαρτίου, περιλαμβανομένων μιας μείωσης κατά 10 μονάδες βάσης του επιτοκίου καταθέσεων, μιας αύξησης κατά 10 δισ. ευρώ ανά μήνα του ποσοστού των αγορών assets και μια εξάμηνη επέκταση του προγράμματος αγοράς assets μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.
Εκτός Ευρωζώνης, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι η οξεία πτώση των τιμών του πετρελαίου και η σχετιζόμενη αδυναμία στον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό επίσης καθορίζουν τις προοπτικές νομισματικής πολιτικής.
Τέλος, σημειώνει ότι η αδυναμία του πληθωρισμού και η αύξηση των πολιτικών κινδύνων ανά την Ευρώπη θα κυριαρχήσουν στο κλίμα της αγοράς τους προσεχείς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης