Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wells Fargo: Οι κινήσεις της ΕΚΤ δεν αποτελούν πανάκεια - Δεν εξασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη

tags :
Wells Fargo: Οι κινήσεις της ΕΚΤ δεν αποτελούν πανάκεια - Δεν εξασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη
Μήνυμα Draghi προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν μπορούν να μείνουν άπραγες και να περιμένουν να κάνει όλη τη βαριά δουλειά η Κεντρική Τράπεζα
Θετικά αλλά με... αστερίσκους χαρακτηρίζουν τα μέτρα της ΕΚΤ οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας Wells Fargo, καθώς επισημαίνουν ότι δεν διασφαλίζουν τη βιώσιμη ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Mario Draghi την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, η Wells Fargo σημειώνει ότι τα μέτρα είναι ευπρόσδεκτα, καθώς θα στηρίξουν την ανάπτυξη του τραπεζικού δανεισμού και οριακά την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας.
Επισημαίνει όμως ότι αυτές οι κινήσεις δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν μία βιώσιμη ανάπτυξη επί μακρόν.
Αναλυτικά, στο κείμενο της τράπεζας αναφέρονται τα εξής:
Ενώ καλωσορίζουμε τα μέτρα της ΕΚΤ, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν αποτελούν πανάκεια.
Οι αλλαγές μπορεί να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη οριακά, αλλά πιθανότατα δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ισχυρή ενδυνάμωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Τι έχει καταφέρει η ΕΚΤ με αυτά τα μέτρα;
Ο τραπεζικός δανεισμός, ο οποίος συρρικνωνόταν από το 2011 έως το 2014, ξεκίνησε και πάλι αυξάνεται, όμως απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί δυναμικός.
Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται, αλλά με πολύ χαμηλό ρυθμό και ο δομικός πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης.
Το άλλο ερώτημα είναι: Βοήθησαν οι πολιτικές της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια να μην κυλίσει η οικονομία σε ύφεση;
Και βέβαια το κατάφεραν, δίχως αμφιβολία.
Οι επισημάνσεις του Draghi ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση αποτελεί μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν μπορούν να μείνουν άπραγες και να περιμένουν να κάνει όλη τη βαριά δουλειά η ΕΚΤ.
Οι πολιτικοί στις χώρες της ευρωζώνης πρέπει να πάρουν μερικές δύσκολες πολιτικές αποφάσεις σχετικά με κάποιες αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις.
Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν έχουν λάβει το μήνυμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης