Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι ενεργειακές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές ελλείψεις ρευστότητας

tags :
Moody's: Οι ενεργειακές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές ελλείψεις ρευστότητας
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες εξαιρετικά χαμηλής αξιολόγησης που αντιμετωπίζουν πιέσεις ρευστότητας αυξήθηκαν στο 23% το Μάρτιο του 2016 - Ασφαλείς οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την έκθεσή τους στον ενεργειακό τομέα
Στην προειδοποίηση ότι οι εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και εξόρυξης δυσκολεύονται πλέον όλο και περισσότερο να αυξήσουν τα κεφάλαια βραχυπρόθεσμης ρευστότητάς τους προέβη σήμερα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, τονίζοντας παράλληλα ότι ενδεχομένως να τίθενται και άλλοι τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας σε κίνδυνο.
Το ποσοστό των ευρωπαϊκών εταιρειών με εξαιρετικά χαμηλή αξιολόγηση οι οποίες αντιμετωπίζουν πιέσεις ρευστότητας αυξήθηκε στο 23% το Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με τον δείκτη EMEA Liquidity Stress Index της Moody's, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Δηλαδή, σε ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, όταν μόνο το 11% των εταιρειών αυτών ένοιωθαν την πίεση όσον αφορά το ρευστό.
Τα επίπεδα πίεσης θα μπορούσε αυξηθούν περαιτέρω φέτος, αν οι εταιρείες υψηλής απόδοσης-υψηλού κινδύνου δουν ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συγκεντρώσουν χρήματα από την πώληση ομολόγων.
Ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της Moody's, Tobias Wagner, προειδοποίησε σε δελτίο τύπου ότι εάν αυτό συνεχιστεί, οι ανησυχίες για τη ρευστότητα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε επιχειρήσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Ωστόσο, ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody's, Alessandro Roccati, μετρίασε κάπως το φόβο, εξηγώντας ότι οι ευρωπαίοι τραπεζίτες είναι προστατευμένοι από τα θέματα ρευστότητας.
«Η έκθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι μέτρια», είπε στο CNBC.
«Οι προβλέψεις το 2015 ήταν μέτριες.
Αυτές θα μπορούσαν να αυξηθούν το 2016, αλλά συνολικά δεν αποτελούν καθοριστικό παράγοντα αξιολόγησης για εμάς».
Σύμφωνα με τον Roccati, οι εταιρείες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αποτελούν μόλις το 3% του δανειακού χαρτοφυλακίου των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Πάντως, τόνισε ότι οι τράπεζες BNP, ING και HSBC έχουν μεγάλη ονομαστική έκθεση στον ενεργειακό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης