Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Τα 6 γραφήματα που δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στις αμερικανικές μετοχές

tags :
Bloomberg: Τα 6 γραφήματα που δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στις αμερικανικές μετοχές
Οι αποτιμήσεις «αμυντικών» βιομηχανιών συνεχώς ανεβαίνουν - Εισροές σε ETFs χαμηλής μεταβλητότητας
Ενώ 3 τρισ. δολ. έχουν προστεθεί στις μετοχές τις τελευταίες 11 εβδομάδες και ο S&P 500 πρόσφατα έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ του, δεν θα μπορούσε κανείς να το καταλάβει από τη συμπεριφορά των επενδυτών.
Από τις εισροές κεφαλαίων σε ETFs μέχρι τα επίπεδα των θέσεων short και τις αποτιμήσεις των αμυντικών μετοχών, το αίσθημα των «αρκούδων» κυριαρχεί.
Τα παρακάτω 6 γραφήματα δείχνουν πόσο επιφυλακτικοί είναι οι επενδυτές.

Αναζητώντας ασφάλεια
Τέσσερα από τα 5 πιο δημοφιλή ETFs φέτος αφορούν λιγότερο ριψοκίνδυνες επενδύσεις από ότι η ίδια η χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Ανάμεσά τους είναι το iShares MSCI Minimum Volatility ETF, το οποίο έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 4,7 δισ. δολ, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ETF.
Και μάλιστα, αυτό αποκτά διαφορετική αξία όταν συγκρίνεται με τις εισροές ύψους 7,6 δισ. δολ. την προηγούμενη τριετία.



Οι αγοραστές αγνοούνται
Ο μόνος τύπος επενδυτή που αγοράζει μετοχές φέτος είναι οι ίδιες οι εταιρείες που τις έχουν εκδώσει, σύμφωνα με την Bank of America.
Οι θεσμικοί και ιδιώτες πελάτες, καθώς και τα hedge funds που είναι πελάτες της τράπεζας ήταν καθαροί πωλητές μετοχών την εβδομάδα που τελείωσε στις 25 Απριλίου.
Κατά μέσο όρο αυτοί οι πελάτες έχουν πουλήσει τις τελευταίες 4 εβδομάδες μετοχές αξίας 1,7 δισ. δολ.



Παίρνουν θέση οι πωλητές θέσεων short
Η ανάκαμψη του S&P 500 δεν κατόρθωσε να αλλάξει τις πεποιθήσεις των επενδυτών.
Ο μέσος όρος θέσεων short, παρά τις αυξομειώσεις των θέσεων το Μάρτιο, ο μέσος όρος των θέσεων short ως ποσοστό των μετοχών που διαπραγματεύονται στην αμερικανική αγορά βρίσκεται στο 4,1%, υψηλότερα απ' ότι ήταν στις αρχές του έτους και σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών για μία bull market.



Χάος στα αμοιβαία κεφάλαια
Φαίνεται ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να μην έχουν εμπιστοσύνη στους ενεργούς διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς στις αρχές του έτους χάθηκε αξία 3 τρισ. δολ. από τη χρηματαγορά.
Μάλιστα, έχουν αποσύρει χρήματα από τα αμοιβαία κεφάλαια για τουλάχιστον 8 συνεχόμενες εβδομάδες.



Το στοίχημα του VIX που χάνεται
Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί οι επενδυτές στους πρώτους 2 μήνες του έτους ανέπτυξαν μία συμπάθεια για τα ETFs που πληρώνουν όταν αυξάνεται η μεταβλητότητα.
Αυτό που είναι περίεργο είναι γιατί συνέχισαν να τοποθετούν χρήματα σε αυτά τα επενδυτικά προϊόντα ακόμη και όταν ο S&P 500 βρέθηκε να πλέει σε πιο ήρεμα νερά.
Όπως και να έχει, οι τοποθετήσει στο VelocityShares Daily 2x VIX Short-Term ETN παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.



Πληρώνοντας για άμυνα
Οι επενδυτές ξεκίνησαν να αγοράζουν αμυντικές μετοχές στις αρχές του έτους και από τότε δεν έχουν σταματήσει.
Οι λόγοι τιμών προς κέρδη (P/E) σε καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν αυξηθεί ταχύτερα τους τελευταίους 6 μήνες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο δείκτη S&P 500, εκτός από τις μετοχές της ενέργειας και των πρώτων υλών, των οποίων οι αποτιμήσεις έχουν αυξηθεί εν μέσω μείωση των κερδών τους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης