Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βloomberg: Τι αλλάζει στην πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας μετά την απομάκρυνση al-Naimi

Βloomberg: Τι αλλάζει στην πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας μετά την απομάκρυνση al-Naimi
Ο νέος πρίγκιπας της χώρας παρουσιάζει σταδιακά τη δική του πολιτική - φιλοσοφία σε βασικά θέματα όπως το πετρέλαιο
Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, αρχιτέκτονας της νέας πολιτικής που εφαρμόζει από το 2014 ο OPEC, απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από 21 ολόκληρα χρόνια ισχυρής παρουσίας.
Ο 80 χρονος σήμερα Ali al-Naimi, κρατούσε τα ηνία μιας θέσης που ήταν από τις ισχυρότερες στην αγορά πετρελαίου καθώς η Σαουδική Αραβία παράγει ακόμη, το μεγαλύτερο ποσοστό αργού πετρελαίου στον κόσμο σε μια εποχή που κυριαρχείται από πολέμους, την ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου και φυσικά τις κλιματικές αλλαγές.
Σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας al-Naimi υποστήριξε ότι «στη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του είδε πολλά να αλλάζουν καθώς η τιμή του πετρελαίου, βρέθηκε από τα 2 δολάρια το βαρέλι στα 147 δολάρια το βαρέλι για να καταποντιστεί για μία ακόμη φορά».



Η απομάκρυνση του από την σημαντική αυτή θέση, από την οποία είχε τη δύναμη να ταρακουνήσει ολόκληρη της αγορά πετρελαίου με μόλις λίγα του λόγια, είναι ένα ακόμη σημάδι για την διαφορετική πολιτική που θα εφαρμόζει στο εξής ο νέος πρίγκιπας Prince Mohammed bin Salman, ο νεότερος στην ιστορία της χώρας του.
Αντικαταστάτης του Ali al-Naim είναι ο Al-Falih, ο οποίος, σύμφωνα με τον Jason Bordoff, Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτικής Ενέργειας του πανεπιστημίου Columbia αλλά και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα ενέργειας, θεωρείται γνώστης της πετρελαϊκής αγοράς και πολιτικής.
Αν και όπως υποστηρίζει, «είναι δύσκολο να αλλάξει η συνολική πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας σε σχέση με το πετρέλαιο, ο νέος πρίγκιπας έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να παγώσει την παραγωγή πετρελαίου εάν δεν συμφωνήσουν σε αυτό όλες οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες».
«Δεν μας νοιάζει η τιμή του πετρελαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας Mohammed σε συνέντευξη του στο Bloomberg.
«Είτε είναι 30 δολάρια το βαρέλι είτε 70 για μας είναι το ίδιο.
Έχουμε το πρόγραμμά μας το οποίο δεν βασίζεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου» υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης