Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Το Brexit εντείνει την αβεβαιότητα στην Ευρώπη - Ασαφείς οι πλήρεις επιπτώσεις

Franklin Templeton: Το Brexit εντείνει την αβεβαιότητα στην Ευρώπη - Ασαφείς οι πλήρεις επιπτώσεις
Τι λέει η ομάδα σταθερού εισοδήματος για τις αποδόσεις ομολόγων ανά τον κόσμο που βυθίζονται
Έκθεση με τις προοπτικές της παγκόσμια οικονομίας για το μήνα Ιούλιο δημοσίευσε η ομάδα αναλυτών της Franklin Templeton, υπεύθυνη για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αμερικανικά ομόλογα, οι επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος και η αβεβαιότητα στην Ευρώπη.
Στα σχόλιά της η ομάδα της Franklin Templeton αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Τα αμερικανικά ομόλογα παρασύρονται από την παγκόσμια τάση υποχώρησης των αποδόσεων.
Τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ που βλέπουμε στις αποδόσεις των αμερικανών ομολόγων μας δείχνουν το πόσο η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ και η ίδια η νομισματική πολιτική της χώρας καθοδηγείται από τους διεθνείς και όχι εγχώριους παράγοντες.
Σαφώς, υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για το παγκόσμιο σκηνικό, αλλά η αγορά κρατικών ομολόγων φαίνεται να έχει μικρή σχέση με την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ, όπου η ανάπτυξη παραμένει μέτρια αλλά σεβαστή, δίνοντας περιθώρια και για κάποια αρνητική εξέλιξη λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε πολλές χώρες να είναι πλέον αρνητικές, τα ομόλογα μπορούν να μείνουν ελκυστικά για τους επενδυτές σε σχετική βάση, παρά το ότι βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα ιστορικά.

Οι επιπτώσεις από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν ασαφείς.
Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που δημιούργησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επισκιάσει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια προοπτική, αφήνοντας ελάχιστα εμπόδια στο δρόμο της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.
Οι κεντρικές τράπεζες σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν ήδη δεσμευτεί για σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να καταπολεμήσουν τις αποπληθωριστικές δυνάμεις, και όσες δεν το είχαν κάνει, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τώρα έχουν ελάχιστα κίνητρα για να κολυμπήσουν ενάντια στο ρεύμα.
Οι δυνάμεις του λαϊκισμού που έχουν προκύψει μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση δείχνουν ελάχιστα σημάδια ότι μειώνονται, αυξάνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω απόρριψης των φιλικών προς την αγορά ορθόδοξων πρακτικών της παγκοσμιοποίησης μέσω της κάλπης.

Η νίκη του Brexit είναι πιθανό να δημιουργήσει παρατεταμένη αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη.
Μετά την απόφαση των βρετανών πολιτών να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών μπορεί να αποδειχθούν μακροχρόνιες και επίπονες, ενώ και οι δύο φαίνεται πιθανό ότι θα επιμείνουν σθεναρά στις θέσεις τους.
Ωστόσο, όσο μεγαλύτερο διάστημα παραμένει άλυτο το πρόβλημα με το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο μεγαλύτερη θα μπορούσε να αποδειχθεί η αρνητική επίπτωση και για τα δύο μέρη.
Από την άποψη της νομισματικής πολιτικής, αναμέναμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) θα προχωρούσε σε χαλάρωση της πολιτικής της, αν και επέλεξε να μην το πράξει κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, αλλά πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προσπαθήσει να υπολογίσει τον αντίκτυπο του Brexit, αντί να σπεύσει να τροποποιήσει το τρέχον πρόγραμμα της για τις αγορές ομολόγων ή να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της.
Ειδικά για τη συνοχή στην Ευρώπη, η Franklin Templeton επισημαίνει ότι υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, δημιουργώντας προβλήματα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, την ώρα που τα spreads μεταξύ των γερμανικών ομολόγων και εκείνων της περιφέρειας και των χωρών εκτός ευρωζώνης διευρύνονται, αν και συνολικά οι πιέσεις αμβλύνονται λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων.
Σημειώνεται πάντως ότι η όλη κατάσταση οδήγησε σε sell-off των μετοχών στην Ευρώπη, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα το έχουν οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας και θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία για το δημοψήφισμα στην Ιταλία τον Οκτώβριο, στο οποίο ο Matteo Renzi ποντάρει πολλά, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα υπάρξει ένα σοκ παρόμοιο με εκείνο του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης