Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων πιθανότατα δεν θα βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ

Capital Economics: Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων πιθανότατα δεν θα βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ
Ο Donald Trump έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις
Προς έκπληξη πολλών η αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστήριου στη νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές του 2016 ήταν υπερβολικά θετική, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να καταγράφουν ιστορικά υψηλά.
Σύμφωνα ωστόσο με νέα έρευνα της Capital Economics, μία από τις βασικές υποσχέσεις του Trump σχετικά με τον επιχειρηματικό κόσμο που περιλαμβάνει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, πιθανότατα δεν θα προσφέρει πολλά στην αγορά και στην οικονομία.
Ειδικότερα, ο Trump έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει στο 10% τον φορολογικό συντελεστή για τα έσοδα των επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Στόχος είναι να επιστρέψουν στις ΗΠΑ περί τα 3 τρισ. δολ. που είναι σε off shore εταιρείες, ούτως ώστε αυτά να επενδυθούν για την επέκταση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Παρ' όλα αυτά από την εν λόγω έρευνα προκύπτει ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα με την υπόθεση ότι τα χρήματα που θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ θα διατεθούν για νέα εργοστάσια ή άλλα μεγάλα projects.
Τα περισσότερα χρήματα που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό είναι σε λογαριασμούς που ανήκουν σε ένα σχετικά μικρό αριθμό αμερικανικών επιχειρήσεων και σε περίπτωση που επαναφέρουν τα χρήματα αυτά στις ΗΠΑ, πιθανότατα δεν θα τα επενδύσουν.
«Τα χρήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι ενός μικρού αριθμού μεγάλων εταιρειών του S&P 500, πολλές εκ των οποίων έχουν επίσης τεράστια αποθέματα μετρητών στην πατρίδα και μπορούν να δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια» αναφέρεται στην ανάλυση της Capital Economics και τονίζεται «εάν θέλουν να επενδύσουν στην αμερικανική οικονομία, μπορούν να το κάνουν χωρίς να φέρουν τα χρήματα από το εξωτερικό».
Στον αντίποδα, αυτό που θα κάνουν κατά πιθανότητα είναι να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα στους επενδυτές τους ή να κάνουν επαναγορά ιδίων μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης