Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Την Ιταλία «χτυπά» σήμερα ο διάσημος καταστροφολόγος, που επιβεβαιώνεται συχνά, Ρουμπινί - «Πρέπει να βγει από το ευρώ» - Εγκρίθηκαν τα μέτρα - Τηλεφωνική επικοινωνία Napolitano-Wulff

tags :
Την Ιταλία «χτυπά» σήμερα ο διάσημος καταστροφολόγος, που επιβεβαιώνεται συχνά, Ρουμπινί - «Πρέπει να βγει από το ευρώ» - Εγκρίθηκαν τα μέτρα - Τηλεφωνική επικοινωνία Napolitano-Wulff
(upd3)Η Ιταλία «πρέπει να βγει από το ευρώ» και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, γεγονός που θα οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης, υποστηρίζει ο διάσημος καταστροφολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί σε άρθρο του στους Financial Times.
Ο γνωστός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων που έχουν φτάσει το 7% καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση της Ιταλίας στις αγορές.
Ως εκ τούτου, λέει, μία αναδιάρθρωση θα έλυνε κάποια προβλήματα της ιταλικής οικονομίας, όπως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το υψηλό έλλειμμα και η μείωση του ΑΕΠ.
Τα υψηλά επιτόκια θα αγγίξουν αβάσταχτα υψηλά επίπεδα, εκτός και αν βρεθεί ένας δανειστής μέσα στην ευρωζώνη για να αγοράσει δημοσιονομικό χρέος των «υπό πίεση» χωρών, γράφει στο άρθρο του ο Ρουμπινί.
Όμως, όπως λέει, η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι δε θα αναλάβει αυτό το ρόλο και η Γερμανία έχει ήδη απορρίψει τα ευρωομόλογα οπότε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι το έλλειμμα του 120% της χώρας απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5%.
Ο Ρουμπινί υποστηρίζει μέσα σε όλα ότι η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη και με ύφεση λόγω των μέτρων λιτότητας που πρόκειται να λάβει, γεγονός που αναμφισβήτητα θα οδηγήσει το χρέος σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην ανάγκη να βγει η Ιταλία από το ευρώ και να επιστρέψει στη λίρα.
Όπως καταλήγει ο Ρουμπινί, για να αποφευχθεί μία διάσπαση της ζώνης του ευρώ θα πρέπει η ΕΚΤ να γίνει ο δανειστής του συστήματος.

Εγκρίθηκαν τα νέα μέτρα στην Ιταλία
Παράλληλα, το πακέτο σταθερότητας που ζήτησαν μετ' επιτάσεως οι Βρυξέλλες, ενέκρινε το μεσημέρι της Παρασκευής η Γερουσία της Ιταλίας.
Ακολουθεί το Σάββατο η υιοθέτηση των οικονομικών μέτρων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα σημάνει και τους τίτλους τέλους της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μετά την ψηφοφορία ο Καβαλιέρε αναμένεται να παραιτηθεί και να ανοίξει άνευ απροόπτου ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι.
Στην ψηφοφορία μετείχε ο πρώην κοινοτικός επίτροπος Μόντι, ο οποίος έχει οριστεί ισόβιος γερουσιαστής από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προκειμένου να διευκολυνθεί πιθανή επιλογή του για την πρωθυπουργία ως επικεφαλής κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.

Τηλεφωνική συνομιλία Ιταλού και Γερμανού Προέδρο

Σε τηλεφωνική συνομιλία προέβησαν οι Ιταλός και Γερμανός Πρόεδρος, Giorgio Napolitano και Christian Wulff, αντίστοιχα.
Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση της Ιταλίας να αναλάβει δράση, εκτίμησε ο Ιταλός Πρόεδρος και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται στήριξη.
«Ο Γερμανός Πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για τη δυναμική της ιταλικής οικονομίας και τη σταθερότητα του ιταλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», προσέθεσε ο ίδιος.
Ο Wulff και ο Napolitano συμφωνήσαν ότι επιβάλλεται η Ιταλία να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης