Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Το εφιαλτικό σενάριο για την Ιταλία όταν ολοκληρωθεί το QE της ΕΚΤ

Pimco: Το εφιαλτικό σενάριο για την Ιταλία όταν ολοκληρωθεί το QE της ΕΚΤ
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λόγω των υψηλών αποδόσεων των ομολόγων της 

Αντιμέτωπη με ένα εφιαλτικό σενάριο θα έρθει η Ιταλία όταν η ΕΚΤ αρχίσει τη μείωση του QE καθώς πρόκειται για μια κίνηση που μπορεί να εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού της χώρας, σύμφωνα με την Pimco.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ήταν «πολύ υποστηρικτικό» για χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία και είχε συμβάλει στον περιορισμό της μεταβλητότητας σε αυτές τις χώρες.
Ειδικότερα, ο Andrew Balls επισημαίνει ότι το τέλος αυτής της στήριξης θα αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε μια χώρα που δίνει μάχη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να μειώσει το χρέος εν μέσω αδύναμης ανάπτυξης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση των ιταλικού 10ετούς ομολόγου είναι στο 2,2% έναντι 0,2% της Γερμανίας και σχεδόν 3% της Πορτογαλίας.
Σύμφωνα με τη Pimco, το να χρηματοδοτείς την Ιταλία με αυτά τα ποσοστά «δεν φαίνεται και πολύ ελκυστικό» λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανάλυση, το τερματισμός της στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ αύξησε τον κίνδυνο ότι η Ιταλία θα οδηγηθεί σε bail out εάν τα κόστη δανεισμού ενισχυθούν σε μη-βιώσιμα επίπεδα, παρ' όλο που η χώρα ζει από τους δικούς της πόρους.
«Αυτό που με γεμίζει με τρόμο είναι ένα περιβάλλουν όπου η ΕΚΤ έχει τελειώσει το QE, η Ιταλία χρειάζεται στήριξη, και το μήνυμα είναι ότι πρέπει να πάτε στον ESM» επισημαίνει ο αναλυτής της Pimco, Andrew Balls.



«Η επανάληψη των γεγονότων πριν από μερικά χρόνια με την Πορτογαλία, την Ελλάδα και άλλες στην περίπτωση της Ιταλίας θα ήταν ένα event που θα προκαλούσε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο και κάποιος θα ήθελε να έχει αποδόσεις άνω του 2,2% για το 10ετές ιταλικό ομόλογο ώστε να αναλάβει αυτό το ρίσκο» επισημαίνει ο ίδιος.
Αν και η Pimco πιστεύει ότι η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ δεν είναι βασικό σενάριο, ο Balls επισημαίνει ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι και απίθανο.
«Η Ιταλία δεν μπορεί να αναπτυχθεί» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει «έχεις περιορισμένη πολιτική βούληση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις...
Σε αντίθεση με την Πορτογαλία είναι μεγάλη και συστημική, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πως η Ιταλία θα βελτιώσει την κατάσταση.
Σε περίπτωση ύφεσης ή ενός σοκ δεν είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική θα ασχοληθεί με κάτι τόσο μεγάλο όπως η Ιταλία».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης