Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Δύο σενάρια που μπορούν να οδηγήσουν το πετρέλαιο ακόμη και στα 200 δολάρια – Κρίσιμοι οι χειρισμοί των Ευρωπαίων με το Ιραν – Εμπάργκο και Χορμούζ στο επίκεντρο

Societe Generale: Δύο σενάρια που μπορούν να οδηγήσουν το πετρέλαιο ακόμη και στα 200 δολάρια – Κρίσιμοι οι χειρισμοί των Ευρωπαίων με το Ιραν – Εμπάργκο και Χορμούζ στο επίκεντρο
Σιγά σιγά δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν θα οδηγήσουν σε μία έκρηξη των τιμών του πετρελαίου, καθώς η αραβική χώρα μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή το κλείσιμο των στενών της Χορμούζ, σταματώντας τη μεταφορά των φορτίων.
Μετά τους αναλυτές της Pimco, έρχονται τώρα και οι αναλυτές της Societe Generale που θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να δούμε το πετρέλαιο σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με αυτούς μπορεί να συμβούν δύο σενάρια, απόλυτα πιθανά, που μπορεί να μεταβάλλουν την προσφορά του πετρελαίου:
Να υπάρξει πλήρες ευρωπαϊκό εμπάργκο στο Ιραν, και
Να κλείσει το Ιράν τα στενά της Χορμούζ
Εάν συμβεί το πρώτο σενάριο τότε το πετρέλαιο τύπου brent μπορεί να φτάσει στα 125-150 δολάρια
Εάν επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο τότε το brent θα κυμανθεί μεταξύ 150-200 δολάρια για περιορισμένο διάστημα.
Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει σημαντικά τις ταχύτητες ανάπτυξης, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα αποβεί μοιραία για τη στήριξη της ανάπτυξης. Το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, θα πρέπει να βρεθεί κάποιο μοντέλο που θα σταματά την άνοδο του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τη χαλαρή νομισματική πολιτική που απαιτείται για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Αναλυτικότερα για τα δύο σενάρια:
Η επιβεβαίωση του πρώτου σεναρίου μπορεί να εξαρτηθεί από τους όρους του εμπάργκο που οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να θέσουν. Δηλαδή, οι εκτιμήσεις για τις αναταράξεις στην αγορά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της κάλυψης των ελλείψεων στην αγορά που θα μπορεί να κάνει η Σαουδική Αραβία, ή ακόμη από το πόσο θα επηρεάσει και τη στρατηγική των υπολοίπων χωρών της Παγκόσμιας Επιτροπής Ενέργειας.
Η επίσημη εκτίμηση για το 2012 της Societe Generale είναι το αργό να κινηθεί στα 110 δολάρια, ενώ το brent στα 125-150 δολάρια σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο του εμπάργκο.
Στο δεύτερο σενάριο, το κλείσιμο των στενών της Χορμούζ, θα σημάνει την άνοδο του brent στα 150-200 δολάρια. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί για περιορισμένη χρονική διάρκεια, καθώς οι πιθανότητες να συμβεί αυτή η εξέλιξη είναι περίπου 5%. Το Ιράν δεν θα μπορεί να κρατήσει κλειστά τα στενά για περισσότερο από 2 εβδομάδες, καθώς η διακοπή των εξαγωγών του θα πλήξει περισσότερο την ίδια τη χώρα.
Το πιθανότερο είναι να παρεμποδίζει τη διέλευση των tankers από τα στενά, με διάφορους τρόπους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης