Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο ανθρωπιστικός σοσιαλισμός χρεοκόπησε στην Βενεζουέλα, συγκλονιστικές εικόνες

Ο ανθρωπιστικός σοσιαλισμός χρεοκόπησε στην Βενεζουέλα, συγκλονιστικές εικόνες
Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Βενεζουέλας IBC Index, εμφανίζει απόδοση 4.110.000.000% από το χαμηλό του 2002....αλλά αυτή η απόδοση δεν έχει καμία σημασία
Ο ανθρωπιστικός σοσιαλισμός χρεοκόπησε στην Βενεζουέλα, που κάποτε οι σοσιαλιστές της Ευρώπης την επικαλούνταν ως χώρα πρότυπο.
Από τη σκοπιά της οικονομικής θεωρίας της Αυστρίας, μια εκδήλωση υπερπληθωρισμού αντιπροσωπεύει ουσιαστικά μια εξαιρετικά συμπιεσμένη, ακραία εκδοχή του κύκλου ανάπτυξης-ύφεσης και αποτυχίας, που αναφέρεται ως "ραγδαία ανάπτυξη" (σημείωση: ο αρχικός γερμανικός όρος που δημιούργησε ο Ludwig von Mises ήταν Katastrophenhausse δηλαδή καταστροφική έκρηξη.
Να σημειωθεί ότι η περίπτωση της Βαϊμάρης μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ένα από τα πιο περίφημα γεγονότα υπερπληθωρισμού στην ιστορία.
Σημειώθηκε το φαινόμενο της καταστροφικής έκρηξης.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα είναι παρόμοιες.
Υπήρξε σίγουρα μια ραγδαία ανάπτυξη, αλλά διέφερε φυσικά σε μια σειρά από λεπτομέρειες από την περίπτωση της Βαϊμάρης.
Κάθε κομμάτι της οικονομικής ιστορίας είναι τελικά μοναδικό, αλλά οι βασικοί οικονομικοί νόμοι που καθοδηγούν την οικονομική ιστορία εξακολουθούν να ισχύουν.
Στην Βενεζουέλα η ποσοτική θεωρία του χρήματος εξηγεί εν μέρει τον καταστροφικό πληθωρισμό 1.000.0000%.
Ως γνωστό η αγοραστική δύναμη των χρημάτων δεν είναι πραγματικά μετρήσιμη, καθώς δεν υπάρχει σταθερό κριτήριο για τη μέτρησή της.
Στην Βενεζουέλα δεν είναι μόνο η εκτύπωση νέου χρήματος που προκάλεσε την πτώση της αγοραστικής δύναμης αλλά και μια κατάρρευση της παραγωγής.
Όπως διαβεβαιώνουν διαρκώς οι σοσιαλιστές, αυτό που έχουν στη Βενεζουέλα είναι κατά τύχη όχι ο «πραγματικός σοσιαλισμός».
Βέβαια οι σοσιαλιστές επαινούσαν τον "Chavismo" καθώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου συνέχιζαν να συμβάλλουν στην κάλυψη της κατάρρευσης της οικονομίας της Βενεζουέλας που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την στιγμή που το κατάλαβε όλος ο κόσμος.
Μερικοί άνθρωποι, όπως ο Jeremy Corbyn στην Αγγλία, δεν μνημονεύουν πλέον τη Βενεζουέλα αφού μας ενημέρωσαν συχνά στο παρελθόν για τον υπέροχο σοσιαλισμό του Chavez.
Στη Βενεζουέλα, η παραγωγή κατέρρευσε πολύ γρήγορα μετά τη σοσιαλιστική δικτατορία του Chavez (και αργότερα του Maduro) αποδυνάμωσε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε τέτοιο βαθμό ώστε κανένας λογικός άνθρωπος να μην ήταν έτοιμος να αναλάβει επιχειρηματικούς κινδύνους με το κεφάλαιό του.







Το σύνολο των παρεμβάσεων από την επιβολή ελέγχων των τιμών στην οριστική δήμευση των επιχειρήσεων εφαρμόστηκε με στόχο να μετασχηματίσει τη Βενεζουέλα σε μια γραφειοκρατική οικονομία πλήρως ελεγχόμενη.
Εν μέσω μεγάλης εκτύπωσης χρημάτων και της συνακόλουθης πτώσης της παραγωγής και των εισαγωγών, η ζήτηση για χρήματα τελικά κατέρρευσε - ενεργοποιώντας τη φάση υπερπληθωρισμού.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η κατανάλωση κεφαλαίου είχε προηγηθεί των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων της Βενεζουέλας, καθώς οι προκάτοχοί τους είχαν βαθμιαία υπονομεύσει την οικονομία της αγοράς δεκαετίες.
Όλες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θεωρούν ότι η μείωση των επιτοκίων είναι μια θεραπευτική αγωγή και φυσικά μπορεί να καλύψει διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα.
Τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ στο Καράκας την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας είναι τα "νέα φυσιολογικά" εδώ και τέσσερα χρόνια.
 Όχι μόνο έχει καταρρεύσει η εγχώρια παραγωγή, αλλά οι εισαγωγές έχουν μειωθεί επίσης κατακόρυφα.
Στην Βενεζουέλα καταγράφεται μια υπερπληθωριστική έκρηξη.
Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρέσει πέντε μηδενικά από το νόμισμά της (στις 18 Αυγούστου 2018), ήταν το αντίστροφο split που εφαρμόστηκε στον δείκτη χρηματιστηριακών συναλλαγών IBC στο Καράκας πριν από μερικά χρόνια
Η κατάρρευση της αξίας του Bolivar της Βενεζουέλας επιταχύνθηκε αμέσως μετά την «τα παιχνίδια υποτίμησης του νομίσματος».
Πιθανώς αυτό είναι κυρίως ψυχολογικό αποτέλεσμα.
Το 2010, 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 8 bolivar στη μαύρη αγορά.
Η συναλλαγματική ισοτιμία σήμερα αντιστοιχεί σε 8,7 εκατομμύρια bolivar ανά δολάριο.


Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το bolivar κατέρρευσε από τον Αύγουστο του 2014 έως σήμερα καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία συνδέθηκε με τον υπερπληθωρισμό
Ο καθηγητής Steven Hanke του πανεπιστημίου John Hopkins διεξάγει το έργο "Troubled Currencies Project" για το Ινστιτούτο Cato - χρησιμοποιεί συναλλαγματικές ισοτιμίες για να κατανοήσει τον σιωπηρό ρυθμό πληθωρισμού.
Αν και ο πληθωρισμός των τιμών δεν είναι πραγματικά μετρήσιμος, αυτό μας δίνει μια γενική ιδέα για το πόσο γρήγορα εξαφανίζεται η αγοραστική δύναμη των νομισμάτων.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία ο τεκμαρτός πληθωρισμός ανέρχεται στο 61.670% στις 30 Αυγούστου 2018 ενώ το ΔΝΤ αναφέρει 1.000.000%.


Ο υποτιθέμενος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Βενεζουέλας μέσω του καθηγητή Hanke - στις 30 Αυγούστου 2018 έφθασε το 61.760%.
Η αύξηση της προσφοράς χρήματος της Βενεζουέλας ανέρχεται σε 46.800.000.0000% από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Ενώ η οικονομία της Βενεζουέλας κατέρρευσε η χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει υψηλές αποδόσεις.
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα:
μόλις τελειώσει η φάση πληθωρισμού, θα ακολουθήσει η "κρίση σταθεροποίησης" θα οδηγήσει σε βίαιη πτώση των τιμών των μετοχών.
Είναι ενδεικτικό ότι ο IBC Index, εμφανίζει απόδοση 4.110.000.000% από το χαμηλό του 2002.
Όμως για ένα ξένο επενδυτή μια απόδοση 4,11 δισεκ% είναι τίποτε μετά την κατάρρευση του bolivar.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης