Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αντιμέτωπες με επιθετική bear market οι διεθνείς αγορές - Τι εκτιμούν τρεις επενδυτικοί οίκοι για τις προοπτικές των μετοχών

tags :
Αντιμέτωπες με επιθετική bear market οι διεθνείς αγορές - Τι εκτιμούν τρεις επενδυτικοί οίκοι για τις προοπτικές των μετοχών
Το 2018 αποδεικνύεται ένα από τα χειρότερα έτη για τις μετοχές μετά την κρίση
Με μόλις μία συνεδρίαση –αυτή της 31ης Δεκεμβρίου- να έχει απομείνει για τις περισσότερες αγορές, όλα υποδεικνύουν ότι ο Δεκέμβριος 2018 θα μείνει στη μνήμη των επενδυτών ως ένας από τους χειρότερους μήνες για τις μετοχές.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων η Wall Street προετοιμάζεται να κλείσει με ισχυρές απώλειες τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 1931, ενώ οι αναλυτές σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι τα χειρότερα δεν πέρασαν αλλά είναι μπροστά.
Η έντονη μεταβλητότητα που χαρακτήρισε τη Wall Street κατά την τρέχουσα εβδομάδα, με τον Dow Jones να κυμαίνεται σε μία συνεδρίαση από το -2,7% έως και το +1,5%, αποδόθηκε και στις κινήσεις rebalancing αμερικανικών συνταξιοδοτικών ταμείων, τα οποία προχωρούν σε πωλήσεις ομολόγων ύψους 57 δισ. δολαρίων και αγορές μετοχών ύψους 64 δισ. δολαρίων.
Όπως είναι φυσικό οι επενδυτές είναι αρκετά διστακτικοί και στρέφονται στους ειδικούς προκειμένου να βρουν τις απαντήσεις στο αγωνιώδες ερώτημα εάν οι αγορές θα κινηθούν ανοδικά ή πτωτικά το επόμενο διάστημα.

Deutsche Bank: Η πτώση των μετοχών θα συνεχιστεί - Πιθανή αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων

Ένας από τους στενότερους συσχετισμούς μεταξύ των κύριων επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων ήταν αυτός μεταξύ μετοχών και ομολόγων.
Αλλά αυτό έχει ανατραπεί αναφέρει σε ανάλυση της η Deutsche Bank.
Η ιστορική σχέση μεταξύ μετοχών και ομολόγων διαλύεται, «κάτι είναι λάθος» στις αγορές, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για τους επενδυτές που κατέχουν κρατικά ομόλογα ελπίζοντας ότι θα αντισταθμίσουν τους κινδύνους στις μετοχές.
Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι τιμές των ομολόγων και οι μετοχές  είναι αντιστρόφως συσχετιζόμενα ή τουλάχιστον αυτό ισχύει σε κανονικές περιόδους, αλλά όλα αυτά άλλαξαν το 2018 καθώς οι τιμές των ομολόγων απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να αντικατοπτρίζουν την πτώση των μετοχών.
Αυτό που είναι ασφαλές να πούμε είναι ότι υπάρχει κάτι που οδηγεί τις μετοχές χαμηλότερα, κάτι που όμως δεν επηρεάζει τα επιτόκια στα ομόλογα ή υπάρχει κάτι που διατηρεί τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλά, γεγονός που δεν επηρεάζει τις μετοχές.
Αυτή η κατανομή συσχετισμού έχει υποτιμήσει την κατάσταση της αγοράς ομολόγων ως ασφαλές καταφύγιο.
Αυτή η "αποτυχία" συσχέτισης κατεγράφη χθες παρά την άνοδο ρεκόρ της Dow Jones, οι αποδόσεις των ομολόγων πραγματοποίησαν μια πολύ μέτρια κίνηση, κινούμενες υψηλότερα.
Όπως έχει αναλυθεί το rebalancing δηλαδή η αναδιάρθρωση στις ΗΠΑ από pension funds από ασφαλιστικά ταμεία που πωλούν έως 57 δισεκ. δολάρια σε ομόλογα για να αγοράσουν έως 64 δισεκ. δολάρια σε μετοχές ήταν η αιτία του ράλι το οποίο ήταν πρόσκαιρο και τεχνικό.
Με βάση την Deutsche bank τα τελευταία 5 χρόνια η συσχέτιση των αποδόσεων των ομολόγων και των μετοχών στον S&P 500 ήταν πολύ υψηλή
Ωστόσο το 2018 και ειδικά προς τα τέλη της χρονιάς όλα άλλαξαν.
Οι επενδυτές με ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων (συνήθως σε αναλογία 60/40) επιβαρύνονται με απροσδόκητα μεγάλες απώλειες, χωρίς να υπάρχει μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου.



Τι κρύβεται πίσω από αυτή την περίεργη απόκλιση;

Σύμφωνα με την Deutsche bank, η ασυνήθιστη αδυναμία των ομολόγων μπορεί να αποδίδεται στους διαχειριστές ομολόγων που άρχισαν να βλέπουν μια σταδιακή αύξηση των μεγεθών των δημοπρασιών, αφού ο πρόεδρος Trump υπέγραψε φορολογικές περικοπές, αυξάνοντας τα ελλείμματα τα οποία πρέπει να χρηματοδοτηθούν.
Αυτό μπορεί να έχει ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα το 2018, όταν θα έπρεπε να έχουν υποχωρήσει μαζί με τις μετοχές.
Το 2018 η Wall πλην του τελευταίου διαστήματος σημείωνε ράλι, ωστόσο εσχάτως όχι μόνο έχασε όλα τα κέρδη του 2018 αλλά υποχωρεί σχεδόν 18% με 20%.
«Αυτό που συνέβη τον Ιανουάριο του 2018 ήταν ότι η μείωση του εταιρικού φόρου έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από μια σημαντική αύξηση της προσφοράς του δημοσίου και ίσως ο λόγος για τον οποίο τα μακροπρόθεσμα επιτόκια παραμένουν τόσο υψηλά είναι επειδή η αγορά αρχίζει να τιμολογεί υψηλά το κρατικό ρίσκο στις ΗΠΑ.
Αυτή η απόκλιση μετοχών και ομολόγων θα διατηρηθεί οπότε οι επενδυτές θα συνεχίσουν να καταγράφουν ζημίες.

Nomura: Οι αγορές θα βιώσουν έναν πολύ δύσκολο Ιανουάριο 2019

Η ουσιαστική κατανόηση εκ μέρους των επενδυτών ότι η Fed δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και θα συνεχίσει το πρόγραμμα απόσυρσης ρευστότητας από τις αγορές, είναι κάτι θετικό, σύμφωνα με τη Nomura.

Όπως αναφέρει ο George Concalves της Nomura, οι επενδυτές καλό θα είναι να μην αγοράζουν μετοχές στις ημερομηνίες που η Fed έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρά σε πωλήσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2019.

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου 2019 η Fed θα προχωρήσει σε πωλήσεις assets συνολικής αξίας 18,2 δισ. δολαρίων.

Βάσει του επίσημου προγράμματος που έχει ανακοινώσει η τράπεζα, το χρονοδιάγραμμα πωλήσεων είναι το ακόλουθο για το 2019.



Phoenix Capital: Το sell off δεν έχει τελειώσει ακόμη

Έως τις 2.100 μονάδες, ή 10% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, βλέπει τον δείκτη S&P 500 η Phoenix Capital, αποδίδοντας τη συνέχεια της πτώσης στην πολιτική του Jerome Powell, του επικεφαλής της Federal Reserve.
Ο ίδιος ο Powell έχει δηλώσει ότι ο ΜΟΝΟΣ λόγος για τον οποίο η Fed θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της πορείας θα ήταν εάν οι αγορές γνώρισαν μια παρατεταμένη, σημαντική κατάρρευση.
Με σαφήνεια δηλαδή ο Powell έχει δηλώσει ότι η διόρθωση στη χρηματιστηριακή αγορά που μέχρι στιγμής φτάνει το 20% από τα ιστορικά υψηλά του Σεπτεμβρίου του 2018, δεν είναι αρκετή...
Όπως αναφέρει η Phoenix Capital η Fed, για να παρέμβει θα πρέπει να υπάρξει μια κρίση.
Προφανώς δεν του αρκεί αυτό το γράφημα...
 

 

Ο Powell πιστεύει πραγματικά στο ρόλο του ως πρόεδρος της Fed.
Δηλαδή επικεντρώνεται στην οικονομία και όχι στις χρηματιστηριακές αγορές.
Δεν ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του παιχνιδιού, όπως οι προκάτοχοί του Bernanke και Yellen.
Ενδιαφέρεται να επαναφέρει την Fed σε πορεία εξομάλυνσης της πολιτικής.
Με αυτό το πνεύμα, οι χρηματιστηριακές αγορές θα επανέλθουν σε επίπεδα που σχετίζονται με τις οικονομικές πραγματικότητες και όχι με τα υψηλά επίπεδα.
Έτσι, σύμφωνα με την αξία της οικονομίας, οι 2.100 μονάδες είναι ένα καλό επίπεδο για τον S&P 500.
Όπως αναφέρει η Phoenix Capital, η φούσκα της αμερικανικής οικονομίας έχει τελειώσει.
Η αγορά αρκούδων είναι εδώ.
Και οι μετοχές πρόκειται να συντριβούν.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης