Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Υποβάθμισε το outlook της Ιταλίας σε αρνητικό, αμετάβλητη η βαθμολογία στο BBB+

Scope: Υποβάθμισε το outlook της Ιταλίας σε αρνητικό, αμετάβλητη η βαθμολογία στο BBB+
Η αναθεώρηση του οutlook σε αρνητικό από σταθερό αντικατοπτρίζει την απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, ως αποτέλεσμα της κυκλικής ύφεσης και της αντίδρασης της κυβέρνησης στην κρίση Covid-19.
Σε αρνητικό, από σταθερό, υποβάθμισε  το outlook της Ιταλίας ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, διατηρώντας αμετάβλητη τη βαθμολογία του αξιόχρεου στο BBB+.
Η υποβάθμιση των δημόσιων οικονομικών και η αδυναμία των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης της Ιταλίας οδηγούν στην αλλαγή του Outlook.
Η θεσμική υποστήριξη από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, η συστημική σημασία της οικονομίας και ένας ισχυρός εξωτερικός τομέας υποστηρίζουν τις αξιολογήσεις.
Η αναθεώρηση του οutlook σε αρνητικό από σταθερό αντικατοπτρίζει την απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, ως αποτέλεσμα της κυκλικής ύφεσης και της αντίδρασης της κυβέρνησης στην κρίση Covid-19.
Για να μετριάσουν τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της κρίσης στην υγεία, οι ιταλικές αρχές πήραν μέτρα δημοσιονομικής φύσεως στο ύψος του 4,5% του ΑΕΠ για το 2020, αυξάνοντας το έλλειμμα της χώρας πάνω από το 10% και το δημόσιο χρέος, από 135% το 2019, σε πάνω από 155 % έως το τέλος του 2020.
Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αναμένεται να αυξηθούν μετά την κρίση του κορωνοϊού, λόγω της συσσώρευσης χρέους.
Επίσης, ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης κρίσης και αποεπένδυσης θα αποδυναμώσει περαιτέρω την εύθραυστη αναπτυξιακή δυναμική της Ιταλίας.
Η Scope Ratings αναμένει ύφεση της τάξεως του 7,5% για το 2020 και ανάκαμψη 4,5% το 2021.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης ΒΒΒ+ λαμβάνει υπόψη ότι η Ιταλία έχει πολλά πιστωτικά πλεονεκτήματα, όπως ότι είναι μέλος της ευρωζώνης και έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τα θεσμικά όργανα της Ένωσης μπορούν να τη βοηθήσουν.
Επιπλέον, πριν από την κρίση του κορωνοϊού είχε καταγράψει ρεκόρ πρωτογενών πλεονασμάτων, διαθέτει ισχυρό εξωτερικό τομέα, μέτριο επίπεδο χρέους σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει σημαντική ρευστότητα.
H Scope αναγνωρίζει τη συστημική σημασία της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ως την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία με ονομαστικό ΑΕΠ 1,8 τρισ. ευρώ το 2019 και ως δανειολήπτη με το μεγαλύτερο απόθεμα χρέους της Ευρώπης - 2,4 τρισ. ευρώ τον Μάρτιο).
Αυτός ο συστημικός ρόλος στην ευρωπαϊκή οικονομία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατά την άποψη του Scope, συνδέεται με την υψηλή πιθανότητα πρόσθετης ενδεχόμενης υποστήριξης από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την Ιταλία.
Ωστόσο, εκτός από την απεριόριστη δυναμική της ΕΚΤ, η Scope δεν θεωρεί εναλλακτικά οχήματα που χρηματοδοτούν τον επίσημο τομέα - για παράδειγμα, την ικανότητα δανεισμού 410 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM- να έχει επί του παρόντος την κατάλληλη κλίμακα για την αντιμετώπιση μιας ευρύτερης κρίσης ρευστότητας που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μέλος της ευρωζώνης του μεγέθους της Ιταλίας.
Ωστόσο, η γήρανση του πληθυσμού και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος «Quota 100» των τελευταίων ετών επιβαρύνουν τις δημοσιονομικές δαπάνες, με τις συνταξιοδοτικές δαπάνες να αναμένεται να αυξηθούν στο 17% του ΑΕΠ το 2020 (και πιο σημαντικά με την πάροδο του χρόνου) από 15,4% το 2019.
Επιπλέον, οι οικονομικές καταστάσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εισήλθαν στην κρίση του 2020 σε πιο σταθερή βάση από ό, τι ήταν μια δεκαετία πριν, με μειωμένο χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα (110% του ΑΕΠ το 2019 έναντι 126% το 2010, πολύ κάτω από ένα μέσος όρος ζώνης ευρώ 165% στα τέλη του 2019).
Η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα είχε βελτιωθεί πριν από την κρίση, με βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση (CET 114,9% στα τέλη του 2019, σε σύγκριση με 9,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2011).
Επιπλέον, το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) των ιταλικών τραπεζών μειώθηκε στο 6,7% του συνόλου των δανείων το 4ο τρίμηνο του 2019, από 18,2% το 2015.
Ωστόσο, το σοβαρά εξασθενημένο λειτουργικό περιβάλλον στην Ευρώπη μείωσε την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, με αναμενόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2020 - ακόμη και αν η κλίμακα αυτής της αύξησης μπορεί να μετριαστεί από δημόσιες εγγυήσεις που εκδίδονται για δάνεια από τις κρατικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης