Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αναβάθμιση προβλέψεων για ΗΠΑ - Στο 5% η αύξηση του ΑΕΠ το α' 3μηνο 2021

Goldman Sachs: Αναβάθμιση προβλέψεων για ΗΠΑ - Στο 5% η αύξηση του ΑΕΠ το α' 3μηνο 2021
Για το σύνολο του έτους, η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 5,8% έναντι 5,3% προηγουμένως
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για το αμερικανικό ΑΕΠ προχώρησε η Goldman Sachs λίγες ώρες αφού ο Donald Trump υπέγραψε το πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολ.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας, Jan Hatzius, αναβάθμισε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ το α' 3μηνο του 2021 σε 5% από 3%.
Την ίδια στιγμή, άφησε αμετάβλητη την εκτίμηση για διαδοχικά βελτιωμένο ΑΕΠ από το δεύτερο τρίμηνο έως το τέταρτο τρίμηνο.
Για το σύνολο του έτους, η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 5,8% έναντι 5,3% προηγουμένως.
«Ενώ το πακέτο των μέτρων θα επηρεάσει σε πρώτη φάση το εισόδημα, αναμένουμε ότι η επίδραση στην καταναλωτική δαπάνη θα κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Η επανεμφάνιση του κορωνοϊού και τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα πιθανότατα θα επιβαρύνουν τις δαπάνες βραχυπρόθεσμα, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση αργότερα μέσα στο έτος μετά τον μαζικό εμβολιασμό», εξηγεί ο Hatzius.

Το πακέτο των 900 δισ. δολ.

Το πολυαναμενόμενο πακέτο ανακούφισης των 900 δισ. δολ. αποτελούσε μέρος ενός πακέτου συνολικού ύψους 2,3 τρισ. δολ. που περιλάμβανε 1,4 τρισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως το τέλος του οικονομικού έτους στις 30 Σεπτεμβρίου.
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την επέκταση των συνήθων φορολογικών διατάξεων, μια φορολογική έκπτωση για εταιρικά γεύματα, την ίδρυση δύο μουσείων Smithsonian, την απαγόρευση αναπάντεχων ιατρικών λογαριασμών και την αποκατάσταση των επιδοτήσεων Pell για φυλακισμένους μαθητές.
Αν και το πακέτο τόνωσης των 900 δισ. δολαρίων είναι το ήμισυ του μεγέθους του νόμου, για τα κίνητρα των 2,2 τρισ. δολαρίων που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, ο οποίος παρείχε τον πυρήνα των νομοθετικών του διατάξεων, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πακέτα ανακούφισης στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.
Θα αναβιώσει ένα συμπληρωματικό επίδομα ανεργίας για εκατομμύρια άνεργους Αμερικανούς με 300 δολάρια την εβδομάδα για διάστημα 11 εβδομάδων και θα προσφέρει μία ακόμη βοήθεια ύψους 600 δολαρίων σε άμεσες πληρωμές για ενήλικες και παιδιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης