Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Έτος προκλήσεων το 2021 - Στοίχημα για την παγκόσμια οικονομία η ανοσία της αγέλης

DBRS: Έτος προκλήσεων το 2021 - Στοίχημα για την παγκόσμια οικονομία η ανοσία της αγέλης
DBRS: Ρίσκα και ευκαιρίες το 2021 - Η επιτυχία των εμβολιασμών κρίσιμος παράγοντας

Η πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει την παγκόσμια οικονομία από το 2020, με αποτέλεσμα πολλαπλές υποβαθμίσεις κρατών αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS.
Σύμφωνα με την DBRS η πλειοψηφία των κρατικών αξιολογήσεών παρέμεινε σε σταθερή τάση, αποδεικνύοντας τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας μεταξύ προηγμένων οικονομιών και πολλών αναδυόμενων αγορών επίσης.
Ελπίδες υπάρχουν για μια ισχυρή παγκόσμια ανάκαμψη το 2021, με τη βοήθεια της ταχείας ανάπτυξης εμβολίων και άλλων βελτιώσεων στην πρόληψη και τη θεραπεία.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν.
Η επανεμφάνιση της πανδημίας θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Η διαρθρωτική δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρκώς υψηλότερη ανεργία.
Οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις θα μπορούσαν σταδιακά να υπονομεύσουν τους θεσμούς και την κοινωνική συνοχή και ένα νέο κύμα προστατευτισμού θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αύξηση της παραγωγικότητας και το κόστος εισροών.

Ο COVID-19 παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για αξιολογήσεις των κρατών

Ο COVID-19 συνεχίζει να δημιουργεί ένα πολύ προκλητικό σκηνικό για αξιολογήσεις των κρατών.
Οι χώρες έχουν ήδη υποστεί σημαντικό κόστος από την πανδημία όσον αφορά την κρίση υγείας, την απώλεια παραγωγής, τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες.
Το γράφημα 1 δείχνει την επιδείνωση των προσδοκιών του ΑΕΠ (2020 και 2021) τον Οκτώβριο του 2019 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες.
dbrs_1.JPG

Πολλές χώρες έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και ευελιξία, και έχουν επαρκή δημοσιονομικό χώρο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Κατά συνέπεια, η μετάβαση στο 2021 υπάρχει σημαντική σταθερότητα στις αξιολογήσεις κρατών.
Ωστόσο, σε αυτό το δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον, υπάρχουν λίγα άμεσα σημάδια ανοδικής πίεσης.
Επιπλέον, εάν η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη καθυστερήσει σημαντικά, ενδέχεται να αυξηθούν οι πιέσεις για υποβάθμιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων.
Μερικές βασικές πηγές αβεβαιότητας είναι τώρα παρελθόν συμπεριλαμβανομένου του τέλους της μεταβατικής περιόδου για την ολοκλήρωση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΕ) και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ομοίως, το χειρότερο από το πανδημικό σοκ είναι πιθανό τώρα στο παρελθόν, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στις πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ωστόσο, η ικανότητα της σύγχρονης ιατρικής, οι εθνικές πολιτικές αντιδράσεις και ο παγκόσμιος συντονισμός για την πλήρη αντιμετώπιση της πανδημίας παραμένουν υπό αμφισβήτηση.
Τα νέα κρούσματα παραμένουν αυξημένα σε μεγάλο μέρος του κόσμου.
Έχουν προκύψει νέες μεταλλάξεις, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η ανάπτυξη εμβολίων, αν και ήδη ωφελεί 138 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει ανασταλεί από τις προκλήσεις παραγωγής και διανομής.
Το 2021 αναμένεται να είναι ένα έτος περαιτέρω ανάκαμψης για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι εξασφαλισμένο.

Κρίσιμα πολιτικά γεγονότα

Εν τω μεταξύ, βασικά πολιτικά γεγονότα θα διαμορφώσουν επίσης τις προοπτικές για κρατικές αξιολογήσεις το 2021.
Στην Ευρώπη, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επεξεργαστούν περισσότερες λεπτομέρειες και να αντιμετωπίσουν τις πρακτικές συνέπειες της νέας τους σχέσης.
Οι εθνικές εκλογές στη Σκωτία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυξημένες εντάσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ελπίζει να ενισχύσει ένα άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Οι εκλογές για τη γερμανική καγκελαρία, αν και ένα σημαντικό γεγονός, είναι απίθανο να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική και την πολιτική συνοχή στην Ευρώπη.
Η πολιτική των ΗΠΑ θα μετατοπιστεί σε ένα βαθμό και θα δώσει προτεραιότητα σε μια διεθνιστική προσέγγιση και την κλιματική αλλαγή, αλλά θα παραμείνει επίσης επικεντρωμένη σε ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές της Κίνας και σε άλλα περιφερειακά θέματα ασφάλειας.
Ένας βαθμός προσέγγισης είναι εμφανής σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής που μπορεί να βελτιώσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά παραμένουν πολλά από τα θεμελιώδη και διχαστικά πολιτικά ζητήματα.
Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, η κρίση έχει οδηγήσει σε απώλεια εμβασμάτων και τουριστικών εισροών και επιδεινώνει τη φτώχεια.

Αμβλύνθηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν δώσει τη σημαντική υποστήριξή τους στις κυβερνητικές προσπάθειες για να αποτρέψουν τις εκτεταμένες χρεοκοπίες, και από κοινού ενεργούν ως έσχατη λύση ως δανειστής και καταναλωτής.
Ο χαμηλός παγκόσμιος πληθωρισμός έδωσε στις κεντρικές τράπεζες περιθώρια για μείωση των επιτοκίων πολιτικής και επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό με τη σειρά του έχει μειώσει το κόστος για τις κυβερνήσεις να διατηρούν μεγάλα ελλείμματα και να διευκολύνει ευρεία προγράμματα στήριξης εισοδήματος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποστήριξη εισοδήματος δεν αντιστάθμισε πλήρως τον αντίκτυπο των περιορισμών κινητικότητας και των αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Ωστόσο, η οικονομική γραμμή που παρέχεται στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις βοήθησε στη δημιουργία ισχυρότερων θεμελίων για μια οικονομική ανάκαμψη.
Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη παγκόσμια ύφεση, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα είναι γενικά υγιή και σε καλή θέση να αντιμετωπίσουν αυτό το σοκ.
Τα επίπεδα κεφαλαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά τη δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, και μέχρι στιγμής οι τράπεζες έχουν απορροφήσει πιστωτικές απώλειες από τα κέρδη.
Τα stress tests δείχνουν πως οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντέξουν αυτήν την ύφεση, ακόμη και αν οι καθυστερήσεις των δανείων παραμένουν αυξημένες για τα επόμενα χρόνια.
Ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών υπέστησαν απώλειες θέσεων εργασίας ή σημαντική μείωση των ωρών, αλλά η επείγουσα υποστήριξη από τις κυβερνήσεις περιόρισε τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Πολλά άλλα νοικοκυριά έχουν δει μείωση των δαπανών (π.χ. από λιγότερες μετακινήσεις, ταξίδια, ψυχαγωγία κ.λπ.) και έχουν εξοφλήσει συνολικά ανανεώσιμες πιστώσεις και άλλα χρέη, ακόμη και όταν έχει αυξηθεί ο δανεισμός που σχετίζεται με στεγαστικά δάνεια.
Αν και οι πιστωτικές πιέσεις καλύπτονται σε ορισμένες περιπτώσεις από την αυξημένη ανοχή, μέχρι στιγμής οι απώλειες ήταν μέτριες.
Ομοίως, οι επιχειρηματικές καθυστερήσεις ήταν διαχειρίσιμες.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι καθυστερήσεις στα εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια αυξήθηκαν από 1,1% σε μόλις 1,3% των συνολικών δανείων από το 1ο τρίμηνο έως το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν αποδυναμώσει τα πιστωτικά βασικά, αλλά για τους περισσότερους από τους ονομαστούς κυρίαρχους μας τα οικονομικά και ο δημοσιονομικός αντίκτυπος ήταν διαχειρίσιμος.
Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερες από μία βαθμολογίες στην κλίμακα αξιολόγησής, υπονοώντας ότι μόνο το οικονομικό και δημοσιονομικό σοκ είναι απίθανο να προκαλέσει αλλαγές στις περισσότερες αξιολογήσεις (βλ. γράφημα 2).
dbrs_2.JPG

Τα αποτελέσματα του γραφήματος τονίζουν πως δεν είναι ο μοναδικός οδηγός βαθμολογίας και μερικές φορές δεν είναι πλήρως συγκρίσιμοι.
Για παράδειγμα, η Ιταλία και η Ιαπωνία εισήλθαν στην πανδημία με πολύ υψηλούς δείκτες χρέους, γεγονός που μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις των πρόσθετων κραδασμών στα αποτελέσματα της κάρτας αποτελεσμάτων.
Μεταξύ των κρατών που έχουν υποστεί μεγαλύτερη επιδείνωση από το μέσο όρο, αρκετές ξεκίνησαν άνετα εντός του εύρους AAA, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστρίας και των Κάτω Χωρών.
Άλλες άσχετες προκλήσεις έχουν οδηγήσει σε πτωτική πίεση σε άλλες βαθμολογίες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Μεξικού.
Ορισμένες χώρες που αναμένεται να υποστούν πολύ βαθιά αρνητική επίδραση λόγω του ανοίγματος τους έχουν αποδώσει καλύτερα από το αναμενόμενο.
Για παράδειγμα, οι χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής τα έχουν πάει αρκετά καλά.
Ομοίως, η μικρή οικονομία της Μάλτας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό - ωστόσο η οικονομία της έχει υποστεί σχετικά ήπια κάμψη καθώς έχει διαφοροποιηθεί σε πιο ανθεκτικά απομακρυσμένα τυχερά παιχνίδια και άλλες σχετικές βιομηχανίες τα τελευταία χρόνια.

Οι κίνδυνοι κυριαρχούν στην προοπτική των κρατικών αξιολογήσεων

Στην εκτίμηση της DBRS Morningstar, υπάρχουν προϋποθέσεις για σταδιακή ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η ανοσία της αγέλης δεν είναι πολύ μακριά. Ωστόσο, εάν το πανδημικό σοκ αποδειχθεί πιο επίμονο από το αναμενόμενο, θα μπορούσε να προκύψει περαιτέρω πτωτική πίεση στις βαθμολογίες.
Ακόμη και αν η πανδημία τελικά περιοριστεί, η ανάκαμψη αναμένεται ήδη να είναι πιο αργή στην Ευρώπη και σε ορισμένες άλλες χώρες.
Επιπλέον, η ύφεση μπορεί να έχει επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να αφήσουν επίμονα υψηλή ανεργία σε ορισμένες χώρες.
dbrs_3_4.JPG

Η δημοσιονομική υποστήριξη έχει προσφέρει μια ουσιαστική γραμμή ζωής στον ιδιωτικό τομέα.
Το ΔΝΤ εκτιμά το συνολικό άθροισμα των 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 7,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσθετες δαπάνες ή εσόδων και 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εισφορές κεφαλαίου και εγγυήσεις δανείων.
Ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και άλλων, αναμένεται να περάσουν επαυξημένα πακέτα υποστήριξης που θα προσθέσουν σε αυτό το σύνολο.
Αν και οι αυξημένες δαπάνες θα επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη και ορισμένες μπορεί να κατευθύνονται προς παραγωγικές επενδύσεις, οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους θα μπορούσαν να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα.
Προς το παρόν, τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια μετριάζουν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά οι προηγούμενες κρίσεις μάς έχουν διδάξει ότι θα μπορούσε να συμβεί αύξηση του πληθωρισμού ή των ασφαλίστρων κινδύνου.
Η αυξανόμενη αποστροφή των κινδύνων μπορεί να επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές και τους δανειολήπτες υψηλής απόδοσης, βλ. γραφήματα 3 και 4.
Εν ολίγοις, ενώ η αντίδραση έκτακτης ανάγκης απαιτεί αποδοχή των αυξημένων λόγων δημόσιου χρέους προς το παρόν, τελικά η έξοδος από την τόνωση θα ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη.
Τα μέτρα διακριτικής υποστήριξης θα καταργηθούν και οι αυτόματοι σταθεροποιητές θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των δημοσιονομικών λογαριασμών.
Όσον αφορά το μέλλον, η υποστήριξη των πιστωτικών θεμελιωδών απαιτήσεων θα απαιτήσει σχέδια και εφαρμογή δημοσιονομικής εξισορρόπησης.
Εν τω μεταξύ, για τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, το μέσο κόστος εξυπηρέτησης χρέους συνεχίζει να μειώνεται, βλ. γράφημα 5.
dbrs_5.JPG

 

Οι κοινωνικές εντάσεις θα μπορούσαν επίσης να ενταθούν μετά την πανδημία.
Η ύφεση είχε δυσανάλογο αντίκτυπο σε πολλά επαγγέλματα προσωπικών υπηρεσιών, πολλά από τα οποία είναι θέσεις εργασίας χαμηλού εισοδήματος.
Τα ποσοστά θνησιμότητας από την πανδημία ήταν επίσης υψηλότερα μεταξύ ορισμένων πληθυσμών χαμηλότερου εισοδήματος ή μειονοτήτων.
Όπως και με την τελευταία παγκόσμια κρίση, οι κυβερνητικές πολιτικές μπορεί να θεωρηθούν ότι ωφελούν τις μεγάλες, καλά συνδεδεμένες εταιρείες, αφήνοντας τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος σε σημαντικό μειονέκτημα.
Οι κοινωνικές απογοητεύσεις έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της επιβολής πολύπλοκων φυσικών αποστάσεων και περιορισμών κινητικότητας ή της έλλειψης επαρκούς ανταπόκρισης.
Η επίμονη ανισότητα, οι αντιλήψεις για την αδικία στα οικονομικά αποτελέσματα και η έλλειψη ευκαιριών θα μπορούσαν να βλάψουν διαρκώς τους πολιτικούς θεσμούς και την κοινωνική συνοχή και αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις αξιολογήσεις.
Άλλοι κίνδυνοι πολιτικής θα μπορούσαν να εντείνουν τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Ο προστατευτισμός έχει ήδη αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η πανδημία έχει δημιουργήσει πρόσθετες ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση από αλυσίδες εφοδιασμού στο εξωτερικό για κρίσιμα ιατρικά εφόδια.
Εάν οι κυβερνήσεις αυξήσουν τα εμπόδια στα ταξίδια, στο εμπόριο και στις επενδύσεις, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και στο κόστος εισροών. Αν και ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, η ασθενέστερη αύξηση της παραγωγικότητας σε συνδυασμό με την τεράστια παγκόσμια νομισματική ώθηση θα μπορούσε τελικά να αναζωπυρώσει τις φούσκες περιουσιακών στοιχείων ή τις εγχώριες πιέσεις στις τιμές.
Εναλλακτικά, οι αλλαγές πολιτικής θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετη υποστήριξη στην ανάκαμψη, στο βαθμό που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την πανδημία ως ώθηση για την αύξηση των επενδύσεων και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, συνδέει κονδύλια για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση από το ταμείο της επόμενης γενιάς της ΕΕ σε μεταρρυθμίσεις ενώ ενεργοποιεί τη ρήτρα διαφυγής στους δημοσιονομικούς κανόνες και επιτρέπει προσωρινά την κρατική ενίσχυση στις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, για ορισμένες χώρες, οι πιέσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων ενδέχεται να επιδεινωθούν ενάντια στις αυξημένες επενδύσεις και να αποδειχθούν σημαντικά αποτρεπτικά για την ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης