Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Ισχυρές αποδόσεις από το β' 6μηνο του 2021 στο ΧΑ - Τα top picks

Euroxx: Ισχυρές αποδόσεις από το β' 6μηνο του 2021 στο ΧΑ - Τα top picks

Το Outlook της Euroxx για το 2021: Κάθε σύννεφο έχει ασημένια επένδυση

Μετά από ένα χρόνο πραγματικά πρωτοφανών γεγονότων που διαμορφώθηκαν από την πανδημία Covid-19, οι επενδυτές αναζητούν τώρα το μονοπάτι της επιστροφής στην ομαλότητα το 2021, αναφέρει η Euroxx στην ανάλυση για την ετήσια στρατηγική του 2021.

Όπως αναφέρει, αυτή η επιστροφή θα γίνει με την έγκαιρη διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου στον ευρύ πληθυσμό, τη συνεχιζόμενη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τη συμβολή από το ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Euroxx εκτιμά ότι μετά από μια δύσκολη αρχή, οι ελληνικές μετοχές βρίσκονται σε καλή θέση για ανάκαμψη αργότερα αυτό το έτος.

Οι καταλύτες

Κατά την άποψη της Euroxx, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την απόδοση των οικονομικών και ελληνικών κεφαλαιαγορών το 2021 είναι:

  • Η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετα-πανδημική εποχή

Η ανάκαμψη υπόκειται στην έγκαιρη / αποτελεσματική διάθεση εμβολίων, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τις τουριστικές ροές και την ιδιωτική κατανάλωση και να ανανεώσει την εμπιστοσύνη.
Παρά την υψηλή αβεβαιότητα και τους κινδύνους που περιβάλλουν τις προοπτικές, πιστεύει ότι, αν υποτεθεί η κανονική διάθεση εμβολίων έως τα μέσα του 2021, η επιστροφή στην ανάπτυξη >3% το 2021 είναι εφικτή, λόγω της αυξημένης ιδιωτικής κατανάλωσης, την αύξηση των επενδυτικών δαπανών και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Το μακρο σενάριο θετικής βάσης ενισχύει την αύξηση των εταιρικών κερδών, υποστηρίζοντας έτσι τις αποτιμήσεις ελληνικών μετοχών και παρέχοντας υποστήριξη.

  • Το ευρωπαϊκό Ταμείο Επόμενης Γενιάς

Μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία που η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει, κατά την άποψή της Euroxx, είναι η βέλτιστη χρήση όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων από το NGEU, καθώς και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27.
Αυτή θα είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι προσωρινός και ότι οι ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας που κληρονομήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία (υψηλό δημόσιο χρέος, ανεργία, NPLs και μεγάλο επενδυτικό κενό)

  • Η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στη συνεχιζόμενη μάχη τους ενάντια στα NPEs

Αυτή η μάχη, εκτός από τα NPEs, είναι μια και για την περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων λόγω της πανδημίας και της χαμηλής εσωτερικής παραγωγικής ικανότητας λόγω της χαμηλής λειτουργικής κερδοφορίας τους.
Σε αυτήν την προσπάθεια, το σχέδιο Ηρακλής I είναι πολύτιμος σύμμαχος, ενώ πρόσθετες πρωτοβουλίες (όπως το H-APS II ή / και μια καλά σχεδιασμένη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων) σίγουρα θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν την αντιμετώπιση των NPEs και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι θετικές προοπτικές του ΧΑ

Ενώ η εκ νέου κλιμάκωση της πανδημίας του Covid-19 και οι σχετικοί περιορισμοί επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη προς το παρόν και προσθέτουν βραχυπρόθεσμη αστάθεια, η πειστική πρόοδος στην ανάπτυξη του εμβολιασμού και κατ' επέκταση η σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού και η παραλαβή των πρώτων δόσεων κεφαλαίων NGEU, θα επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη πέραν του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Έτσι, το σκηνικό για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραμένει ευνοϊκό, υποστηριζόμενο επίσης από μια καλή δυναμική αύξησης των εταιρικών κερδών και τις λογικές, ή ακόμη και ελκυστικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτιμήσεις.

Βραχυπρόθεσμη έλλειψη καταλυτών

Βραχυπρόθεσμα, και ελλείψει σημαντικού βραχυπρόθεσμου καταλύτη, η Euroxx αναμένει ότι οι ελληνικές μετοχές θα διαμορφωθούν γύρω στις 800 μονάδες, αλλά συνολικά, στο βασικό σενάριο, δηλαδή αποκλείοντας ένα σενάριο σοβαρής διαταραχής που σχετίζεται με ένα νέο κύμα της πανδημίας, οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια ελκυστική μεσοπρόθεσμη προοπτική απόδοσης.
Η Euroxx συνιστά στους επενδυτές να αναζητήσουν διαφοροποιημένη έκθεση, καθώς δεν αναμένεται όλοι οι τομείς και οι εταιρείες να επουλώσουν τις πληγές τους και σίγουρα δεν θα ανακάμψουν όλες με τον ίδιο ρυθμό.

Τα top picks

Στις κορυφαίες επιλογές της Euroxx φέτος περιλαμβάνονται οι εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Terna Energy), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ανάπτυξη ΑΠΕ και η αναδιάρθρωση.
Επίσης συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές της δύο μεγάλες μετοχές με καλά θεμελιώδη, ισχυρές ταμειακές ροές και βιώσιμα μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).
Όσον αφορά τις τράπεζες, η κορυφαία επιλογή φέτος είναι η Εθνική Τράπεζα χάρη στο ισχυρό κεφάλαιο και την καλύτερη θέση ρευστότητας στην κατηγορία και τα κορυφαία επίπεδα κάλυψης.
euroxx_top_picks.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης