Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Περιθώριο ανόδου έως 40% βλέπει στις ελληνικές τράπεζες η Pantelakis - Όλα τα βλέμματα στον RoTE

Περιθώριο ανόδου έως 40% βλέπει στις ελληνικές τράπεζες η Pantelakis - Όλα τα βλέμματα στον RoTE
Η εστίαση της αγοράς θα πρέπει να παραμείνει στις προοπτικές για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTEs)

Ισχυρά περιθώρια ανόδου βλέπει η Pantelakis στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, καθώς οι αποτιμήσεις τους δεν αποτυπώνουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους.
Η Pantelakis διατηρεί τη σύσταση overweight και για τις τέσσερις τράπεζες, αλλά αναφέρει ότι προσφέρουν σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω re-rating, με καταλύτες την αύξηση του δανεισμού, την ολοκλήρωση των πωλήσεων NPEs και άλλων κεφαλαιακών ενεργειών.
Μάλιστα, δίνει τιμή-στόχο 1,4 ευρώ για την Eurobank, με περιθώριο ανόδου 38%, 4,4 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 37%, 1,70 ευρώ για την Alpha Bank με περιθώριο ανόδου 38% και 1,95 ευρώ για την Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 39%.
Image

Η εστίαση στους RoTEs

Όπως επισημαίνει η Pantelakis η εστίαση της αγοράς θα πρέπει να παραμείνει στις προοπτικές για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTEs), ενώ καθώς ο κίνδυνος στους ισολογισμούς μειώνεται, η αγορά θα επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στους δείκτες P/E παρά στους δείκτες P/B.
Image
Σε αυτό το πλαίσιο οι πιθανότητες θετικής αναθεώρησης της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών αυξάνονται, καθώς εκτός από το de-risking, ο κλάδος θα επωφεληθεί από την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας.
Image

Η ελληνική οικονομία θα έχει τεράστια ώθηση από τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, δεδομένου ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κεφαλαίων του, ενώ οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη μόχλευση τους και την κινητοποίηση επενδύσεων.
Εκτός από την ώθηση χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κλάδος θα επωφεληθεί από την πορεία των τιμών των ακινήτων, αν και η εξέλιξη της πανδημίας, ειδικά με την παραλλαγή Omicron, αποτελεί πάντως μία αβεβαιότητα.

Έτος - σταθμός το 2021

Κρίνοντας από τις χαμηλές αποδόσεις του κλάδου (+11%), οι επενδυτές θα μπορούσαν να "συγχωρεθούν" που πίστευαν ότι το 2021 ήταν μια μη συναρπαστική χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες.
Image
Στην πραγματικότητα, κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν η χρονιά.
Έχοντας αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο του για πρώτη φορά από το 2014, οι Πειραιώς και Alpha εμφανώς επιτάχυναν τη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους, με τον δείκτη NPEs του κλάδου να αναμένεται να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό στις αρχές του 2022 από 30% το 2020.
Έτσι με αποτίμηση 0,46x σε όρους P/TBV μετά την εκκαθάριση κατά μέσο όρο, ο κλάδος δεν έχει ακόμη σημειώσει τέτοια πρόοδο, υστερώντας σε ένα ευρωπαϊκό ράλι.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης