Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Σοκ επιτοκίων το 2022 στις ΗΠΑ - Μικρή επιδείνωση στα ομόλογα - Στο 2,25% - 2,5% η απόδοση του 10ετούς

BofA: Σοκ επιτοκίων το 2022 στις ΗΠΑ - Μικρή επιδείνωση στα ομόλογα - Στο 2,25% - 2,5% η απόδοση του 10ετούς
Η BofA αναμένει πως η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έως το τέλος του 2022 - αρχές 2023 θα παραμείνει περίπου στο 2,25% - 2,5%
Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνα με την Bank of America, ο τρέχων οικονομικός κύκλος διανύει μια φάση μέσης προς όψιμη επέκτασης, με τις αποδόσεις των ομολόγων να αποκτούν, σταδιακά, μια bullish από bearish δυναμική.
Με άλλα λόγια, διαπιστώνεται μια αντιστροφή της καμπύλης, η οποία είναι συνήθης όταν οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν την πολιτική τους.
Ως εκ τούτου, η επενδυτική τράπεζα αναμένει πως η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έως το τέλος του 2022 - αρχές 2023 θα παραμείνει περίπου στο 2,25% - 2,5%.

Πώς επιπεδώνεται η καμπύλη

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων περνά τέσσερις κύκλους.
Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι κίνησης τείνουν να κυριαρχούν στη δυναμική της σε διαφορετικά στάδια του κύκλου.

1 Το Bear-steepening (κλίση διόρθωσης) είναι χαρακτηριστικό της πρώιμης φάσης επέκτασης του κύκλου: Τα καλύτερα θεμελιώδη μεγέθη υποστηρίζουν υψηλότερες αποδόσεις στα 10ετή και 30ετή αλλά η Fed συνεχίζει να «βλέπει» χαμηλά επιτόκια για να υποστηρίξει την ανάκαμψη, όπως γίνεται τώρα.
2 Bear-flattening (επιπέδωση στο ράλι της πτώσης): Η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί αύξηση επιτοκίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να αναφερθεί πως η BofA αναμένει 7 αυξήσεις επιτοκίων το 2022, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
3 Bull-steepening (επίπεδωση στο ράλι των αποδόσεων): Η αυστηροποίηση της πολιτικής αρχίζει να επηρεάζει τις προσδοκίες ανάπτυξης
4 Ράλι: Οι κίνδυνοι ύφεσης γίνονται εμφανείς, η Fed σηματοδοτεί μειώσεις επιτοκίων.
Η καμπύλη γίνεται παραβολική.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως η διαπίστωση μιας δυναμικής επιπέδωσης της καμπύλης είναι ξεκάθαρα χαρακτηριστικό των φάσεων μέσης και όψιμης επέκτασης του κύκλου.
Όπως προειπώθηκε, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, η διαδικασία επιπέδωσης αλλάζει από πτωτική (υψηλότεροι ρυθμοί στο μπροστινό μέρος που οδηγούν την ισοπέδωση) σε ανοδική, καθώς ο οικονομικός κύκλος μετακινείται από τη μέση προς την όψιμη φάση επέκτασης.
Εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως σε μεγάλο βαθμό, η διαδικασία αντιστροφής καμπυλών είναι μηχανική και εξαρτάται από την πολιτική της Fed, που, όπως φαίνεται, αυστηροποιεί την πολιτική της, αλλά μπορεί να εκπλήξει… ακόμα μία φορά.
Στην περίπτωση της περαιτέρω χαλάρωσης, σύμφωνα με την BofA, η περισσότερη Fed, περισσότερος πληθωρισμός…
φδσαφσδασφδασδαφσδαφ.JPG
Συμπέρασμα: Σε γενικές γραμμές, η αντιστροφή της καμπύλης είναι ένας σαφής δείκτης μιλίων για τον κύκλο και σηματοδοτεί μια μετάβαση από μια δυναμική του μέσου σε μια όψιμη δυναμική.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τρέχουσα κλίση της καμπύλης είναι μια άλλη υπενθύμιση για το πόσο συμπιεσμένος ήταν ο τρέχων κύκλος:
Η πρώιμη φάση επέκτασης του κύκλου διαρκεί μερικά τρίμηνα - Ο κύκλος που διανύουμε αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να τελειώσει στα τέλη του '22 και στις αρχές του '23, και η αγορά ομολόγων, σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, μπορεί να αποκτήσει μια δυναμική όψιμου κύκλου στις αρχές του '23.
Η στροφή αυτή συνεπάγεται μια λοξότητα ως προς τη ρευστότητα και την ποιότητα των χαρτοφυλακίων – κάτι το οποίο ενισχύει την άποψη της BofA για peak των αποδόσεων στο 2,25-2,50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης