Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Μηδενίστηκαν τα κέρδη του ΧΑ, επανήλθε στο κλαμπ των ουραγών - Mήνας σοκ για τα ρωσικά assets

Deutsche Bank: Μηδενίστηκαν τα κέρδη του ΧΑ, επανήλθε στο κλαμπ των ουραγών - Mήνας σοκ για τα ρωσικά assets
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε τον Φεβρουάριο στο -4,8% - κάτι που σημαίνει πως μηδένισε τα κέρδη σε ετήσια βάση

Με την ελληνική οικονομία ασθμαίνουσα λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων αλλά και της ενεργειακής κρίσης που μαίνεται ελέω Ουκρανίας, δεν είναι να απορεί κανείς που το Χρηματιστήριο Αθηνών αποχαιρέτησε τον Φεβρουάριο με μία από τις χειρότερες αποδόσεις στον κόσμο.
Φυσικά, στον πάτο βρίσκεται η ρωσική αγορά, λόγω των δυτικών κυρώσεων.
O Φεβρουάριος λοιπόν «έφερε» πτώση στην επενδυτική ψυχολογία και στην όρεξη για ανάληψη ρίσκου εξαιτίας της διαμάχης Ρωσίας - Ουκρανίας.
Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι μετοχές υπέστησαν καθίζηση, με το ΧΑ να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση από το τέλος, αφού η απόδοσή του ήταν αρνητική (σε όρους δολαρίου).
Ειδικότερα, το ΧΑ κινήθηκε τον Φεβρουάριο στο -4,8% - κάτι που σημαίνει πως μηδένισε τα κέρδη σε ετήσια βάση.
«Μπροστά» του έχει τον ιταλικό δείκτη ΜΙΒ, τον γερμανικό DAX, τον DJ STOXX 600 και, βέβαια, τον ρωσικό MOEX.
ρτεςρεςτρεςρτετρεςετρςετρςετρςερτς.JPG
Κατά τ’ άλλα, ο Φεβρουάριος δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα στους επενδυτές, με τα assets να διαγράφουν διαφορετικές τροχιές, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, με καταλύτες τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πρόθεση αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed αλλά και της ΕΚΤ.
Οι μεγαλύτερες κινήσεις παρατηρήθηκαν, εκ των πραγμάτων, ο ρωσικό δείκτης MOEX, ο οποίος υποχώρησε έως -30% με όρους εγχωρίου νομίσματος, στη μεγαλύτερη πτώση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 1998, ενώ με όρους δολαρίου η διολίσθηση ξεπερνά το -48%.een
Σε αυτό το δυστοπικό πλαίσιο, η ουκρανική κρίση εύλογα έχει αντίκτυπο πέραν των ρωσικών assets. Το πετρέλαιο αποτελεί το πλέον κυρίαρχο παράδειγμα, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent να γνωρίζει άνοδο τον Φεβρουάριο +10,7%, πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014.
Στο ίδιο μήκος κύματος, μια σειρά από άλλα εμπορεύματα παρουσιάζουν διψήφια αύξηση, μεταξύ των οποίων το φυσικό αέριο (16,4%), το αλεύρι (21,9%) και το αλουμίνιο (11,5%). Αν μη τι άλλο, αυτές οι αυξήσεις θα δυσκολέψουν πολύ τη ζωή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, που στο μεταξύ προσπαθούν να τιθασεύσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, με το διακύβευμα να είναι η ανάπτυξη.

Το δίλημμα των κεντρικών τραπεζών

Στο μεταξύ, το δίλημμα πολιτικής ήταν το κυρίαρχο αφήγημα τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Bank.
Αρχικά, είχαμε κάποια πιο επιθετικά από τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την ΕΚΤ και την BoE στις 3 Φεβρουαρίου.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde δεν επανέλαβε τις προηγούμενες παρατηρήσεις της ότι μια αύξηση των επιτοκίων το 2022 ήταν απίθανη ενώ η BoE αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, αλλά με 4 από τα 9 μέλη του ΔΣ να ψηφίζουν για μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 50 μ.β.
Δεύτερον, οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν (+467.000), δημιουργώντας αισιοδοξία για την κατάσταση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.
Και, στη συνέχεια, η έκθεση του ΔΤΚ των ΗΠΑ στις 10 Φεβρουαρίου εξέπληξε επίσης ανοδικά, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό στο +7,5%, σε ετήσια βάση.
Η συνδυασμένη επίδραση αυτών των εξελίξεων σήμαινε ότι οι επενδυτές προεξοφλούν πλέον την πιθανότητα μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων (π.χ. 50 μ.β. από τη Fed στη συνεδρίαση του Μαρτίου).
Έκτοτε, αυτή η πιθανότητα μειώθηκε σε μόλις 10%, ωστόσο τα κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να μην έχουν ανακτήσει τις απώλειες από στην αρχή του μήνα.
Η γεωπολιτική αναταραχή και η προοπτική πιο επιθετικών αυξήσεων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών αποδείχθηκαν άσχημα νέα για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, με μετοχές και πιστώσεις να χάνουν έδαφος, σχεδόν σε γενικές γραμμές.
Σε όρους συνολικής απόδοσης, ο S&P 500 (-3,0%) έχασε έδαφος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ανεβάζοντας την πτώση του σε ετήσια βάση στο -8,0%.
Προφανώς απομένουν ακόμη 10 μήνες για την ολοκλήρωση του 20222, αλλά αυτή είναι η χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008, αναφέρει η Deutsche Bank.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν επίσης, με τον STOXX 600 να διολισθαίνει -3,2% και, στις αναδυόμενες αγορές, τον δείκτη MSCI EM να πέφτει -3,0%.

Χαμένοι - Κερδισμένοι

Ειδικότερα, πρωταθλητής σε ό,τι αφορά την απόδοση αναδείχθηκε το πετρέλαιο.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε το Brent στο +10,7%, ενώ το φυσικό αέριο κινήθηκε στο +16,4%, με τα κέρδη του σε ετήσια βάση να ανέρχονται στο +40,2%.
Από την άλλη, ο Φεβρουάριος «είδε» τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού να αυξάνονται κατά +21,9%, στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ενώ τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν παρόμοιες αυξήσεις στο καλαμπόκι (+11,4%) και τη σόγια (+10,3%) ).
Αυτά τα κέρδη οδήγησαν τον δείκτη Agriculture Spot του Bloomberg (+8,6%) να καταγράψει άνοδο για έβδομο συνεχόμενο μήνα.
Τα δε μέταλλα επωφελήθηκαν από τη φυγή προς επενδυτικά καταφύγια λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής. Έτσι, ο χρυσός (+6,2%) σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάιο του 2021. Τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν επίσης άνοδο, με το αλουμίνιο (+11,5%), το νικέλιο (+8,8%), τον μόλυβδο (+6,3%) και τον κασσίτερο (+5,1%) να κινούνται ανοδικά στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.
Επίσης, κέρδη «έγραψε» και το δολάριο, στο +0,2% τον Φεβρουάριο και +1,1% σε ετήσια βάση.
Στον αντίποδα, όπως προειπώθηκε, ο «μεγάλος χαμένος» ήταν οι ρωσικές μετοχές και το ρούβλι, που σημείωσε πτώση -26,3% έναντι του δολαρίου.
Σε ανάλογη διάθεση, με το risk off να αναδεικνύεται σε κυρίαρχη στρατηγική, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 κατρακύλησε -3% ενώ ο ευρωπαϊκός STOXX 600 «έπεσε» -3,2%. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπέστησαν βαριά πλήγματα, χάνοντας έως και -9,3%.
Σε ετήσια βάση σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Νasdaq (-12%) είχε τη χειρότερη απόδοση πέρα από τον ρωσικό MOEX, όπως και τα FAANGS (-14%).
Η αγορά ομολόγων, επίσης, υπέστη καθίζηση, λόγω του υψηλού πληθωρισμού παγκοσμίως, με τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα (-2,4% και 2,3%, αντίστοιχα).
1_274.JPG
2_237.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης