Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Οι αγορές μπορεί να ξεπέρασαν προσωρινά τον πανικό, αλλά το χάος θα επιστρέψει σύντομα

Nomura: Οι αγορές μπορεί να ξεπέρασαν προσωρινά τον πανικό, αλλά το χάος θα επιστρέψει σύντομα
Όπως αναφέρει η Nomura, ένας από τους βασικούς λόγους της ανάκαμψης είναι και η παρουσία ενός ισχυρού short-squeeze

Οι αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο επανήλθαν οι ελπίδες για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία και στις τιμές στα commodities.
Όμως, όπως αναφέρει η Nomura, ένας από τους βασικούς λόγους της ανάκαμψης είναι η παρουσία ενός ισχυρού short-squeeze.
Όπως επανειλημμένες φορές έχει ειπωθεί από την ιαπωνική επενδυτική εταιρεία, οι μετοχές είναι βαθιά βυθισμένες στο αρνητικό γάμμα (το οποίο δείχνει ότι πιθανότατα οι αγοραστές πρόκειται να ξαναπάρουν τα ηνία και να οδηγήσουν υψηλότερα τις μετοχές) και, κυρίως, στο ακραίο δέλτα (τη διαφορά των παραγώγων από τα υποκείμενα στοιχεία τους, π.χ. μετοχές), εν μέσω αρνητικής αντιστάθμισης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα βίαια ράλι τροφοδοτούνται από την κάλυψη short θέσεων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Αντίστοιχα, η Νomura έχει σημειώσει ότι οποιοδήποτε ράλι θα μπορούσε να προκαλέσει την πυροδότηση ενός short-squeeze εξαιτίας του «αρνητικού Delta», με τα puts options να παίρνουν φωτιά, καθώς οι dealers προσπαθούν να κλείσουν τις short αντισταθμίσεις τους.

Επιπλέον, θα υπάρχει ουσιαστική υποστήριξη «Vanna» (το Vanna μετρά τον ρυθμό με τον οποίο θα αλλάξει το δέλτα ενός δικαιώματος προαίρεσης και το ρυθμό με τον οποίο θα αλλάξει το vega ενός συμβολαίου option) λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας.
Ωστόσο, λέει η Nomura, υπάρχουν κάποια καλά νέα σε όλο αυτό το χάος...
Η υπονοούμενη μείωση της μεταβλητότητας θα επηρεάσει το gamma και θα προκαλέσει το άνοιγμα περισσότερων long θέσεων – ή, αλλιώς, λιγότερο short gamma.
Αυτό σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις στους δείκτες της Wall Street θα περιοριστούν.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης 8 Μαρτίου σημειώθηκαν 12 κινήσεις κατά περίπου 90 μ.β. ή περισσότερες!

Παρ’ όλα αυτά, η άποψη της Nomura, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, είναι ότι, καθώς δεν έχει ακόμη αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων ούτε η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, τους επόμενους 2-3 μήνες οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές με βαριά χαρτοφυλάκια (Mega-Cap Tech / Nasdaq «Growth») θα αποεπενδύουν σε οποιοδήποτε ράλι, καθώς μάλιστα οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν πολύ «χαλαρές» και οι πραγματικές αποδόσεις για τη Fed πολύ αρνητικές.
Από την άλλη, καθώς τα ράλι στις μετοχές και η υποχώρηση του δολαρίου ενισχύουν τον πληθωρισμό -κάτι που είναι αντιπαραγωγικό για την Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς και τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αυτή τη στιγμή- η Fed θα πρέπει να «κλίνει προς» αυτές τις ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσει για να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της, προκειμένου να εμποδίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ενσωματώσουν προσδοκίες για αυξημένο πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης