Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan για ελληνικές τράπεζες: Περιθώρια ανόδου στις μετοχές, πως επιδρούν τα επιτόκια

JP Morgan για ελληνικές τράπεζες: Περιθώρια ανόδου στις μετοχές, πως επιδρούν τα επιτόκια
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 10% έως το 2024
Σχετικά Άρθρα
Θετική για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες εμφανίζεται η JP Morgan, σε έκθεσή της με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2022, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, καθώς βλέπει περιθώρια ανόδου παρά τη μεταβλητότητα και την  άνοδο +27% από τις αρχές του 2022.
Στην ανάλυση με τίτλο «Running the numbers: Bond yields unhelpful but manageable, higher ECB rates to drive 10% EPS uplift», οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 10% έως το 2024.
«Η hawkish στροφή της ΕΚΤ οδήγησε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020, στρέφοντας το ενδιαφέρον στην πορεία των κεφαλαίων και των καθαρών εσόδων των τραπεζών», αναφέρει η JP Morgan.

bank1.JPG

Περιθώρια ανόδου

«Με τα 10ετή κρατικά ομόλογα (GGBs) να αποδίδουν πλέον 2,5% περίπου από 0,9% τον Σεπτέμβριο 2021, εκτιμούμε ότι υπάρχει αρνητική επίπτωση 40 μονάδων βάσης στους δείκτες CET1 των τραπεζών από το τρίτο τρίμηνο του 2021 έως σήμερα, γεγονός που αποτελεί μια δυσάρεστη επίπτωση του τρέχοντος επιτοκιακού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Παρόλα αυτά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά υψηλή προσαρμογή στην άνοδο των επιτοκίων, και εκτιμά ότι θα καταγράψουν άνοδο κατά 10% έως το 2024 στα EPS από τα πρόσθετα έσοδα από τόκους.
Αυτό είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη πίεση των αποδόσεων στο κεφάλαιο, με δυνατότητα για επιπλέον όφελος από περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων το 2024», αναφέρουν οι αναλυτές.

Ο κλάδος διαπραγματεύεται τστο 0,56x 2022e P/TBV έναντι 0,90x.
Η JP Morgan εξακολουθεί να εκτιμά τον τραπεζικό κλάδο και πιστεύει ότι οι μετοχές μπορούν να ανατιμηθούν καθώς η εμπιστοσύνη της αγοράς στα ROTEs 8-10% αυξάνεται από εδώ και πέρα.
Το ευνοϊκό σκηνικό των επιτοκίων, η δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και οι διεθνείς ευκαιρίες προσφέρουν πρόσθετη άνοδο.
«Εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι οι μονοψήφιοι δείκτες NPE είναι πλέον σταθερά ορατοί και οι προοπτικές αύξησης των δανείων και των δεικτών αποδοτικότητας ROTEs έχουν βελτιωθεί ορατά.
Μετά από το +27% απόδοση φέτος, οι μετοχές διαπραγματεύονται τώρα με 0,56x έναντι 0,90x του μέσου όρου της Ευρωζώνης, και θα μπορούσαν να ανατιμηθούν περαιτέρω, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη της αγοράς στους δείκτες ROTEs 8-10%», σημειώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

bank2.JPG
bank3_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης