Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Διανομή μερίσματος το 2022 από τις ελληνικές τράπεζες - Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την ουκρανική κρίση

S&P: Διανομή μερίσματος το 2022 από τις ελληνικές τράπεζες - Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την ουκρανική κρίση
Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες από τη Standard & Poor's...

Βελτίωση διαπιστώνει σε ό,τι αφορά την ποιότητα των assets των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών η Standard & Poor’s, που υποστηρίζει ότι, επιτέλους, η κερδοφορία επιστρέφει, υποστηριζόμενη από χαμηλότερες προβλέψεις επί επισφαλειών και αυξημένη εστίαση στον έλεγχο των δαπανών.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Eurobank πιθανότατα θα δώσουν ξανά μερίσματα από τα κέρδη του 2022, ενώ η Alpha θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα.
Ωστόσο, ελλοχεύουν κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με πιθανή πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) λόγω μεγαλύτερης του αναμενομενομένου συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου δανείων και της πίεσης του περιθωρίου κέρδους, εξαιτίας του αυξημένου κόστος χρηματοδότησης, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τερμάτισε τις στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs). 
Aπό την άλλη, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει μικρή επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, αν και οι υψηλότερες τιμές στην Ενέργεια και στα τρόφιμα θα μπορούσαν να βλάψουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα έσοδα από τον Τουρισμό.
Στο μεταξύ, οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν υποστηρικτικές, αφού το 2021, παρά την πανδημία, η οικονομική ανάκαμψη ήταν ισχυρή.
Σημειώνεται πως η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί από τη στήριξη της ΕΕ, καθώς έχει λαμβάνειν 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έως το 2026.
Σε αυτό το πλαίσιο, το επιχειρηματικό κλίμα έχει βελτιωθεί, με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να υπόσχονται την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.
αδαδαδα_6.JPG

Ο κίνδυνος της Ουκρανίας

Η περιορισμένη έκθεση σε Ρώσους και Ουκρανούς πελάτες περιορίζει τις άμεσες επιπτώσεις της σύγκρουσης στις αξιολογημένες τράπεζες, αναφέρει η S&P.
Ωστόσο, πιέσεις θα υπάρξουν εμμέσως επειδή:
1 Ο πληθωρισμός λόγω των ανατιμήσεων στην Ενέργεια και στα τρόφιμα θα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Οι προκαταρκτικές προβλέψεις της S&P Global Ratings κάνουν λόγο για οικονομική συρρίκνωση 1,2% στην ευρωζώνη το 2022.
2 Οι ρωσικές τράπεζες θα παρουσιάσουν μειωμένη δραστηριότητα
3 Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης οδηγεί σε μειωμένες δαπάνες και έσοδα από τον Τουρισμό, εν μέρει λόγω της εγγύτητας της Ελλάδας με την Ουκρανία
4 Η αυξημένη αστάθεια στην αγορά και η αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου μπορεί να δυσκολέψουν τις ελληνικές τράπεζες ως προς το να αντλήσουν κεφάλαια και να ανταποκριθούν στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις (MREL). 
Όπως σημειώνει ο οίκος, η έκθεση της Eurobank σε Ρωσία και Ουκρανία φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank τα 43 εκατ. ευρώ, της Πειραιώς τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ της Εθνικής είναι ελάχιστη. 

αδαδαδαδαδαγδγερ.JPG

Αξιοσημείωτη πρόοδος στα τραπεζικά assets το 2022

Όπως επισημαίνει η S&P, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στο 10% ή χαμηλότερα μέσω μεγάλων τιτλοποιήσεων και πωλήσεων NPEs
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται περαιτέρω μείωσή τους σε περίπου 8% μέχρι το τέλος του 2022.
Οι δε εισροές κόκκινων δανείων θα περιοριστούν, δεδομένης της αποδεδειγμένης ανθεκτικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατά την πανδημία COVID-19.
Επίσης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου πλαισίου που αφορά το πτωχευτικό δίκαιο, βελτιώνοντας την κουλτούρα πληρωμών και τα ποσοστά ανάκτησης.
Φυσικά, υπάρχουν κίνδυνοι, οι οποίοι σχετίζονται με τη ρωσοουκρανική σύγκρουση και πιθανή αντιστροφή της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.

αδαδαω.JPG

Χαμηλότερο πιστωτικό κόστος, υψηλότερη κερδοφορία

Το κόστος κινδύνου (CoR) της Eurobank και της Εθνικής επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα (περίπου 60 μονάδες βάσης).
Η Πειραιώς και η Alpha απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αναδιάρθρωσής τους το 2021, αλλά το CoR τους θα παραμείνει υψηλό, καθώς οι τιτλοποιήσεις πιθανότατα θα τις αφήσουν με υψηλούς προς μεσαίους μονοψήφιους δείκτες NPEs. 

Διαχείριση κόστους και έσοδα

Τα λειτουργικά κόστη πρέπει να μειωθούν λόγω συρρίκνωσης και αναδιάρθρωσης: συμπεριλαμβανομένης της πώλησης μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, όπως οι επιχειρήσεις εξαγοράς από εμπόρους, τα ασφαλιστικά στοιχεία και άλλα.
Η διαχείριση των λειτουργικών δαπανών, μέσω εθελούσιων αποχωρήσεων, θα είναι το κλειδί για τη βελτίωση των εσόδων (PPI) εν μέσω αυξημένων δαπανών χάριν της τεχνολογικής εξέλιξης.
Οι προμήθειες από δραστηριότητες δανεισμού επιχειρήσεων είναι πιθανό να αυξηθούν, τροφοδοτούμενες από μεγαλύτερη εκταμίευση δανείων και αυξημένα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, η S&P αναμένει αστάθεια, που θα σχετίζονται με τον τουρισμό, λόγω της σύγκρουσης Ουκρανίας - Ρωσίας και της πανδημίας.
Στο μεταξύ, η συνεισφορά στα NII από τα μειούμενα NPEs (περίπου 25% των συνολικών NII) πιθανότατα θα επιταχυνθεί το 2022, ενώ οι εκκρεμείς τιτλοποιήσεις για την Alpha και την Πειραιώς θα επιβαρύνουν τις NII μέχρι το 2023. 

Αύξηση δανεισμού και πίεση περιθωρίου

Οι αυξημένοι όγκοι δανεισμού δεν θα αντισταθμίσουν πλήρως τους πολλαπλούς αντίθετους ανέμους NII.
Ο ανταγωνισμός για την επίτευξη των στόχων δανεισμού και τα ασφαλή δάνεια που βασίζονται στο RRF θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι ευνοϊκές αποδόσεις των δανείων που εκκρεμούν.
Τα οφέλη των TLTRO (17%-20% της χρηματοδότησης των τραπεζών) θα λήξουν και οι τιμές για τα επερχόμενα ζητήματα MREL ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν ένα λιγότερο υποστηρικτικό περιβάλλον.
2_265.JPG
Κέρδη για την ενίσχυση της ασθενούς κεφαλαιοποίησης

Το κεφαλαιακό status των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη, ειδικά για την Πειραιώς, ενώ η Εθνική έχει περισσότερα περιθώρια ελιγμών.
Η ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαιών θα παραμείνει αδύναμη, καθώς οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις θα χρειαστεί χρόνια για να αποσβεστούν.
Τα κέρδη, πιθανότατα, θα παρέχουν στήριξη στις κεφαλαιακές θέσεις και θα επιτρέψουν στις τράπεζες να δώσουν ξανά μερίσματα.
Σε κάθε περίπτωση, «Αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα διατηρήσουν την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές ακόμη και σε περιβάλλον λιγότερο ρευστότητας» καταλήγει η S&P.
δδσ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης