Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το ενεργειακό κόστος καθυστερεί αλλά δεν εκτροχιάζει την ελληνική ανάκαμψη

Goldman Sachs: Το ενεργειακό κόστος καθυστερεί αλλά δεν εκτροχιάζει την ελληνική ανάκαμψη
Παρά τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις, η πλήρης επαναφορά της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κρατικού χρέους βρίσκεται σε καλό δρόμο
Σχετικά Άρθρα
Το αυξημένο ενεργειακό κόστος καθυστερεί αλλά δεν εκτροχιάζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά σε ανάλυσή της η Goldman Sachs, με ημερομηνία 10 Απριλίου 2022, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr.

«Όπως και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα αντιμετωπίζει άνοδο του πληθωρισμού λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής αύξησης του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022.
Οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν σε πρόσθετη δημοσιονομική παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να θωρακιστεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να διατηρηθεί το δυναμικό κεφαλαιακών δαπανών της Ελλάδας στον ιδιωτικό τομέα.
Η Ελλάδα έχει βιώσει ένα επίμονο επενδυτικό κενό μετά την κρίση χρέους και οι ιδιωτικές επενδύσεις ήταν ιδιαίτερα αδύναμες.
Η τελευταία άνοδος των τιμών της ενέργειας αμφισβητεί την έναρξη ενός εκτεταμένου επενδυτικού κύκλου, με βάση την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης για υπηρεσίες και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (ERF), που ανέρχεται κοντά στο 17% του ελληνικού ΑΕΠ», σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει ολόκληρο το μερίδιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης (σχεδόν 6,5% του ΑΕΠ) για να μειώσει το οικονομικό κόστος για τους ιδιώτες επενδυτές.
Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας ανθρώπινου κεφαλαίου.

goldman1_6.JPG

goldman2_4.JPG


goldman3_3.JPG

Επιστροφή στις αγορές - Τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια πιο εκτεταμένη επιστροφή στις αγορές, καθώς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να συμμετέχει σε ανταλλαγές δανείων για την έξοδο από διάφορα προγράμματα οικονομικής βοήθειας – πιο πρόσφατα από το ΔΝΤ.
Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει την ανοδική αναπτυξιακή πορεία. 
«Οι απλές ασκήσεις ευρωστίας μας σχετικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι μια αύξηση 0,5 ποσοστιαίες στη μακροπρόθεσμη πραγματική ανάπτυξη μειώνει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2030, ενώ η προσθήκη 100 π.μ. στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις της 10ετίας αυξάνει τον δείκτη κατά σχεδόν 1 π.μ.».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο περιορισμένος κίνδυνος απόδοσης και η αναπτυξιακή δυναμική συνηγορούν υπέρ των προπτικών της ελληνικής οικονομίας και υποδηλώνουν ότι, παρά τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις, η πλήρης επανείσοδος του ελληνικού δημόσιου χρέους στις διεθνείς αγορές κρατικού χρέους βρίσκεται σε καλό δρόμο.

goldman4_3.JPG
goldman5_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης