Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Το sell in May δεν ίσχυσε το 2022 - Ποια assets έλαμψαν και ποια δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα

Deutsche Bank: Το sell in May δεν ίσχυσε το 2022 - Ποια assets έλαμψαν και ποια δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα

Η μεγαλύτερη μετατόπιση της αγοράς τον Μάιο ήταν η αλλαγή της αφήγησης από τους κινδύνους πληθωρισμού στους κινδύνους ανάπτυξης

 

Σχετικά Άρθρα

Μετά από μια πολύ κακή έναρξη του έτους, ο Μάιος σηματοδότησε την πρώτη φορά μέχρι στιγμής το 2022 που η πλειονότητα των μη συναλλαγματικών περιουσιακών στοιχείων έκλεισε σε θετικό έδαφος.
Αυτό διαπιστώνει στη σημερινή ανάλυση - review η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι σε αυτό βοήθησε ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής λιγότερο επιθετικών αυξήσεων από την Federal Reserve καθώς και της χαλάρωσης των περιορισμών Covid στην Κίνα.
Βέβαια, ο κίνδυνος ύφεσης εξακολουθεί να υπάρχει και ο S&P 500 μόλις γνώρισε τη μεγαλύτερη απώλεια στο πρώτο πεντάμηνο του έτους από το 1970.
Επιπλέον, 29 από τα 38 μη συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία στο δείγμα της γερμανικής τράπεζας εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες από την αρχή του έτους, και αν παραμείνει έτσι στο τέλος του έτους, αυτή θα ήταν η δεύτερη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008.
Στιγμιότυπο_2022-06-01_3.28.19_μμ.png

Αλλάζουν τα κριτήρια

Η μεγαλύτερη μετατόπιση της αγοράς τον Μάιο ήταν η αλλαγή της αφήγησης από τους κινδύνους πληθωρισμού στους κινδύνους ανάπτυξης, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπιζαν τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη, τη συνεχιζόμενη στρατηγική μηδενικού Covid στην Κίνα, καθώς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ορισμένες αδύναμες δημοσιεύσεις δεδομένων δεν βοήθησαν επίσης τους αγοραστές, ιδιαίτερα στον τομέα της στέγασης στις ΗΠΑ, ενώ και ο S&P 500 βρίσκεται στην πραγματικότητα στην επικράτεια της bear market, πριν ανακάμψει προς το τέλος του μήνα.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη σήμαιναν ότι οι επενδυτές άρχισαν να τιμολογούν με λιγότερο επιθετικό ρυθμό νομισματικής σύσφιξης από τη Fed τους επόμενους μήνες.
Στην πραγματικότητα, υπήρξε ένα συγκεκριμένο ορόσημο τον Μάιο, καθώς ήταν ο πρώτος μήνας μετά από 10 που τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed υποβάθμισαν το επιτόκιο μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2022.
Επιπλέον, οι εικασίες για πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην αρχή του μήνα διαψεύστηκαν και ο πρόεδρος της Fed J. Powel σημείωσε ότι θα υπάρξουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Παραμένει στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

Ενώ οι κίνδυνοι ανάπτυξης ήταν όλο και περισσότερο στο επίκεντρο τον Μάιο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό δεν εξαφανίστηκαν.
Πράγματι, οι τιμές του πετρελαίου είχαν την κορυφαία μηνιαία απόδοση στο δείγμα των περιουσιακών μας στοιχείων για άλλη μια φορά, αφού η Κίνα κινήθηκε για να χαλαρώσει τους περιορισμούς του Covid και οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία που θα απαγόρευε την πλειοψηφία των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.
Αυτό σήμαινε ότι το αργό Brent (+12,3%) σημείωσε άνοδο για 6ο συνεχόμενο μήνα, που είναι το μεγαλύτερο σερί κερδών του από το 2011.
Δεδομένης της συνεχιζόμενης ανόδου σε ορισμένα βασικά εμπορεύματα, αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολο να παρατηρηθούν σημαντικές μειώσεις του πληθωρισμού και ο Μάιος έφερε περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις σε αυτό το μέτωπο.
Στην Ευρώπη, αυτές οι συνεχιζόμενες ανοδικές εκπλήξεις συνέβαλαν στην αυξανόμενη πίεση προς την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια ήδη από τον Ιούλιο, κάτι που υπονόησε ολοένα και περισσότερο η πρόεδρος της ΕΚΤ C. Lagarde.
Στιγμιότυπο_2022-06-01_3.28.27_μμ.png

Οι κερδισμένοι του Μαΐου

Πετρέλαιο: Το Brent (+12,3%) και το αργό (+9,5%) ήταν για άλλη μια φορά στην κορυφή του μηνιαίου βαθμολογικού πίνακα, με τα κέρδη αυτού του μήνα να σημαίνουν ότι το Brent αυξήθηκε για 6 διαδοχικούς μήνες για πρώτη φορά από το 2011.
Η Κίνα συνέβαλε στην άνοδο, όπως και η κίνηση των ηγετών της ΕΕ προς την απαγόρευση των περισσότερων εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Τίτλοι σταθερού εισοδήματος ΗΠΑ: Η προοπτική ενός λιγότερο επιθετικού κύκλου σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποδείχθηκε υποστηρικτική για τα ομόλογα των ΗΠΑ.
Τα ομόλογα (+0,03%) σημείωσαν την πρώτη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο, όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ανησυχίες για την παραλλαγή Omicron.

Οι χαμένοι του Μαΐου

Τίτλοι σταθερού εισοδήματος ΕΕ: Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι επενδυτές συνέχισαν να καλύπτουν τις προσδοκίες τους για έναν πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης από την ΕΚΤ εν μέσω πληθωρισμού υψηλότερο από το αναμενόμενο.
Αυτό επηρέασε τα κρατικά ομόλογα.

Δολάριο ΗΠΑ: Έχοντας βιώσει μια ισχυρή ανοδική πορεία μέχρι στιγμής φέτος, η υπεραπόδοση του δολαρίου ΗΠΑ άρχισε να αντιστρέφεται τον Μάιο, με τον δείκτη του δολαρίου να υποχωρεί -1,2%.
Ωστόσο παραμένει το νόμισμα G10 με τις κορυφαίες επιδόσεις σε βάση έτους.

Μέταλλα (τόσο πολύτιμα όσο και βιομηχανικά): Ενώ ορισμένα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο παρουσίασαν ισχυρά κέρδη, δεν ήταν τόσο καλή απόδοση για τα μέταλλα τον Μάιο.
Ο χρυσός (-3,1%) και το ασήμι (-5,4%) έχασαν έδαφος τον Μάιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Τα βιομηχανικά μέταλλα συμπεριλαμβανομένου του χαλκού (-2,3%) παρουσίασαν δυσκολία και στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου το αλουμίνιο (-8,7%), ο κασσίτερος (-13,9%), το νικέλιο (-10,6%), ο ψευδάργυρος (-4,7%) και ο μόλυβδος (-3,5). %) ήταν όλα σε αρνητικό έδαφος για τον μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης