Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ηellas Fin: Ο Σεπτέμβριος και οι πεπτικές διαταραχές των αγορών

tags :
Ηellas Fin: Ο Σεπτέμβριος και οι πεπτικές διαταραχές των αγορών
Η προηγούμενη απόπειρα ποσοτικής σύσφιξης, στο τέλος του 2019 οδήγησε σε ταχύτατη υποχώρηση του S&P 500 κατά 20%

Ήταν πολύ κρίσιμη η περασμένη εβδομάδα από άποψη δεδομένων για τις ΗΠΑ, λέει η Hellas Fin και προσθέτει:
Δεν εννοούμε βέβαια την υπέρβαση του προπανδημικού επιπέδου του αριθμού των απασχολούμενων, ούτε την αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στο 3,7% από το χαμηλό του 3,5%.
Αναφερόμαστε στην υποχώρηση του προσδοκώμενου πληθωρισμού για το επόμενο 12μηνο, έτσι όπως τον προεξοφλούν οι αγορές (break even inflation rate), στο 2,1%.
Να υπενθυμίσουμε ότι το επίπεδο της εκτίμησης αυτής των αγορών, ανερχόταν στο τέλος Μαρτίου στο 6,3%.
Σε επίπεδο αγορών λοιπόν ο στόχος της FED για το επίπεδο του 2% πληθωρισμού έχει επιτευχθεί και κατ’ επέκταση οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων μάλλον θα πρέπει να θεωρείται άκαιρη.
Την παραπάνω συνθήκη την θεωρούμε θετικότατη στην συγκυρία που βρισκόμαστε, δεδομένου του γεγονότος ότι εξαλείφεται μια αβεβαιότητα η οποία και συνιστά αιτία υψηλών διακυμάνσεων στις αγορές.
Παραμένουν όμως ενεργές αρκετές ακόμη αβεβαιότητες.
Κρίνουμε ότι αυτή που θα εισέλθει στο προσκήνιο τους επόμενους μήνες είναι η εκτύλιξη της ποσοτικής σύσφιξης, το πρόγραμμα μείωσης δηλαδή του ισολογισμού της FED, η οποία ισοδυναμεί οπωσδήποτε με αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων.
Η προηγούμενη απόπειρα ποσοτικής σύσφιξης, στο τέλος του 2019 οδήγησε σε ταχύτατη υποχώρηση του S&P 500 κατά 20% και αναγκαστική αναστολή της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθεί ο περαιτέρω πανικός των αγορών.
Θεωρούμε ότι παρά το γεγονός ότι ο ισολογισμός της FED είναι σήμερα διπλάσιος από το 2019 θα αποφευχθούν φαινόμενα πανικού.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι υφιστάμενες δυναμικές της οικονομίας των ΗΠΑ είναι θετικές, αναφερόμενοι στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στην ανθεκτική ακόμη κατανάλωση των νοικοκυριών.
Η μόνη αρνητική εξέλιξη είναι αυτή του πληθωρισμού και τα εγειρόμενα ερωτηματικά για τις εκδοχές εμφάνισης μίας ύφεσης (μιας ρηχής ύφεσης ή μίας κυλιόμενης σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας κάθε φορά).
Κρίνουμε ότι οι αγορές στο επόμενο διάστημα θα βρίσκονται σε διαδικασία αφομοίωσης της ροής των μάκρο-δεδομένων, της ποσοτικής σύσφιξης και της εποχικής τους συμπεριφοράς μέσω της συνέχισης της διολίσθησης του S&P 500 μέχρι την περιοχή των προηγούμενων χαμηλών του 3750-3650.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης