Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Χειμώνας κατάρρευσης οι υπηρεσίες στην Ευρωζώνη

Oxford Economics: Χειμώνας κατάρρευσης οι υπηρεσίες στην Ευρωζώνη
Οι υπηρεσίες σημείωσαν ένα πολύ ισχυρό β’ τρίμηνο στην Ευρωζώνη, οδηγώντας σε αύξηση του ΑΕΠ

Οι δείκτες υψηλής συχνότητας υποδηλώνουν ότι η καταναλωτική ισχύς της στην ευρωζώνη δεν θα διαρκέσει, αναφέρει με πρόσφατη ανάλυσή της η Oxford Economics.
Οι υπηρεσίες σημείωσαν ένα πολύ ισχυρό β’ τρίμηνο στην Ευρωζώνη, οδηγώντας σε αύξηση του ΑΕΠ, με τη ζήτηση να απελευθερώνεται μετά την άρση των lockdown
Αν και η έναρξη του γ’ τριμήνου ήταν σταθερή, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση θα είναι γενικά σταθερή και θα μειωθεί το δ’ τρίμηνο.
Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ήδη ότι οι καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες, όπως εστιατόρια και ψυχαγωγία μειώνονται.
Δεδομένης της συνεχιζόμενης κρίσης κόστους διαβίωσης που επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ο περιορισμός των διακριτικών δαπανών είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Η τουριστική ζήτηση εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα μετά από μια ισχυρή υψηλή περίοδο, αλλά μάλλον δεν είναι βιώσιμη.
Η κατανάλωση υπηρεσιών πιθανότατα θα είναι καλύτερη από εκείνη των αγαθών, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες καταναλώνονται κυρίως από νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος που είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής που πλήττεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αντίθετα, τυχόν δημοσιονομικές μεταβιβαστικές πληρωμές είναι πιθανό να τονώσουν την κατανάλωση αγαθών και όχι των υπηρεσιών, καθώς θα στοχεύουν κυρίως σε νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.
«Η αντίστροφη όψη της εξασθενημένης ζήτησης για υπηρεσίες είναι η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές που οφείλονται στη ζήτηση.
Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω του συνδυασμού της συσσωρευμένης ζήτησης, των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και της αύξησης του κόστους των εισροών.
Τα αδύναμα πραγματικά εισοδήματα και η επιδείνωση των αγορών εργασίας θα περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά αυτό είναι απίθανο να κλονίσει την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση της αποστολής της να καταπολεμήσει επιθετικά τον τρέχοντα πληθωρισμό» καταλήγει η Oxford Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης