Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε κίνδυνο οι αξιολογήσεις των βρετανικών τραπεζών, μεγάλες οι προκλήσεις

Fitch: Σε κίνδυνο οι αξιολογήσεις των βρετανικών τραπεζών, μεγάλες οι προκλήσεις
Υποβαθμίσεις ετοιμάζει για τις βρετανικές τράπεζες η Fitch

«Τα περιθώρια των αξιολογήσεων» των μεγάλων τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου, υποχωρεί λόγω της ασθενέστερης οικονομικής προοπτικής της χώρας, αναφέρει σε έκθεσή-προπομπό υποβαθμίσεων η Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οι βρετανικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ισχυρά αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας και ανέφεραν ισχυρή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει στην απορρόφηση του αντίκτυπου της ύφεσης το 2023. Ωστόσο, οι ισχυρές αυξήσεις των κερδών από τα υψηλότερα επιτόκια θα μειωθούν, καθώς το κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί. Οι αξιολογήσεις ενδέχεται να τεθούν υπό πίεση εάν το λειτουργικό περιβάλλον επιδεινωθεί. Η αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής και οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς αυξάνουν επίσης τους κινδύνους δεύτερης τάξης για τις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε στις 6/10 την προοπτική του αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου από «σταθερή» σε «αρνητική», μερικές ημέρες μετά την παρόμοια κίνηση της S&P, λόγω του πακέτου επιδότησης της ενέργειας για τα νοικοκυριά και μείωση των φόρων που η βρετανική κυβέρνηση 23η Σεπτεμβρίου.
Πρόσφατα ο οίκος αναθεώρησε επί τα χείρω την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένει πλέον το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 1% το 2023. «Αναμένουμε αυξανόμενες προκλήσεις για την απόδοση των τραπεζών από το 4ο τρίμηνο του 2022, λόγω της πίεσης στους δανειολήπτες από τον υψηλό πληθωρισμό και τα σημαντικά υψηλότερα επιτόκια. Οι αυξανόμενες χρεώσεις και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης είναι πιθανό να επηρεάσουν τις χρηματοοικονομικές μετρήσεις το 2023. Αναμένουμε οι δείκτες απομειωμένων δανείων να αυξηθούν το 2023, αλλά θα παραμείνουν κάτω από το 3% στο σύνολο των ακαθάριστων δανείων των μεγάλων τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα ισχυρά κέρδη προ της απομείωσης και οι επικαλύψεις διαχείρισης έναντι της οικονομικής αβεβαιότητας παρέχουν μέτρια αποθέματα ασφαλείας για την απορρόφηση των αυξανόμενων πιστωτικών ζημιών. Οι αυξήσεις των επιτοκίων υποστηρίζουν ουσιαστικά τα κέρδη των τραπεζών καθώς διευρύνονται τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια. Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα μεταφερθούν σταδιακά στους αποταμιευτές και θα μειώσουν την άνοδο στα λειτουργικά έσοδα των τραπεζών. Οι δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών υπερβαίνουν επαρκώς τις ελάχιστες απαιτήσεις, αλλά είναι πιθανό να μειωθούν λόγω των επιστροφών κεφαλαίου, των κανονιστικών αλλαγών, του σταθμισμένου πληθωρισμού περιουσιακών στοιχείων από τη μετατόπιση των αξιολογήσεων και των υψηλότερων απαιτήσεων», σχολιάζει ο οίκος.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης